Binnenland

De Geus afhoudend over coalitieplan minimumloon

Minister De Geus van Sociale Zaken heeft donderdag afhoudend gereageerd op een plan van de coalitiefracties om het ontduiken van het wettelijke minimumloon mogelijk te maken. Tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer noemde hij het minimumloon bij herhaling „de sociale norm voor een fatsoenlijk bestaan". Hij daagde de regeringspartijen uit „met iets te komen dat mij kan overtuigen". Gebeurt dat niet, dan wijst het kabinet het voorstel af, zei hij.

ANP
15 October 2004 06:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:45
Minister De Geus van Sociale Zaken. Foto ANP
Minister De Geus van Sociale Zaken. Foto ANP

De Geus liet verder weten dat de discussie over verlaging van het minimumloon „niet helpt" bij de „constructieve" pogingen van staatssecretaris Van der Knaap om de verhouding tussen kabinet en sociale partners te herstellen.

De linkse oppositiepartijen vonden dat De Geus onvoldoende afstand nam van het coalitieplan. Volgens hen is dit het zoveelste voorbeeld dat De Geus zelf bijdraagt aan slechte verhoudingen met de vakbeweging. PvdA, SP en GroenLinks dienden een motie van wantrouwen in tegen de minister, maar die kreeg geen steun van andere fracties.

CDA, VVD en D66 willen bedrijven toestaan om bijstandsgerechtigden tijdelijk voor minder dan het minimumloon in dienst te nemen. Het moet gaan om mensen die anders nauwelijks een kans hebben aan de slag te komen. Zij zouden voor één á twee jaar tegen 80 of 90 procent van het minimumloon moeten gaan werken. Voorwaarde moet zijn dat het bedrijf hen perspectief biedt op een baan tegen een normaal CAO–loon.

De fractieleiders Verhagen (CDA), Van Aartsen (VVD) en Dittrich (D66) hebben daar deze week afspraken over gemaakt. Dat gebeurde op verzoek van de VVD. Het CDA ging akkoord, omdat de liberalen bereid bleken bezoeken aan de huisarts buiten de no–claimregeling in de gezondsheidszorg te houden.

De linkse oppositiefracties reageerden donderdag verbijsterd op de afspraak, die naar buiten kwam op de dag van de vakbondsacties tegen het kabinetsbeleid. Tijdens het spoeddebatje sprak PvdA–leider Bos van „een dom plan op het allerdomste moment".

De oppositie vreest dat het coalitieplan het hele minimumloon op losse schroeven zet. Zij betoogde dat er veel betere manieren zijn om langdurig werklozen aan de slag te krijgen, zoals fiscale loonkostensubsidies en gesubsidieerde banen. Daarop heeft het kabinet juist drastisch bezuinigd.

D66–Kamerlid Bakker wees er tijdens het spoeddebat op dat het eerste Paarse kabinet ook met een plan is gekomen om het minimumloon te verlagen. Het wetsvoorstel van toenmalig PvdA–minister Melkert (Sociale Zaken) haalde toen echter niet de eindstreep, volgens Bakker omdat het „krakkemikkig was uitgewerkt".

De drie regeringsfracties onderstreepten dat hun plan, waarvan de details nog moeten worden ingevuld, uitsluitend is bedoeld om meer langdurig werklozen aan een baan te helpen. Zij hebben niet de intentie de hoogte van het wettelijk minimumloon ter discussie te stellen. De motie van wantrouwen tegen De Geus deden zij af als „demagogie".

De vakbeweging is woedend over het coalitieplan. FNV–voorzitter De Waal sprak van een provocatie. Hij daagde Van Aartsen uit zelf eens onder het minimumloon te gaan werken. Steun kregen de coalitiefracties van werkgeversorganisatie VNO–NCW. Die sprak van een interessant plan dat langdurig werklozen de kans biedt werkervaring op te doen. VNO–NCW is overigens voorstander van een algehele verlaging van het minimumloon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer