Politiemol: zoeken in systeem was hobby
Voormalig politieagent Mark M., die wordt verdacht van verkoop van geheime informatie aan criminelen, kreeg ondanks twijfels over zijn integriteit op eenvoudige wijze toegang tot het politiesysteem. Naar eigen zeggen werd hem gevraagd of hij toegang wilde en na een kort digitaal „cursusje” kon hij eindeloos grasduinen in de gevoelige gegevens.
Mark M. (30) heeft dat dinsdag gezegd bij het begin van de behandeling van de strafzaak tegen hem, onder andere wegens corruptie, witwassen, computervredebreuk en deelname aan een criminele organisatie.
De verdachte verklaarde dat het van hem een hobby werd om te zoeken in het politiesysteem. Op welke wijze en waarom de informatie bij anderen is terechtgekomen, bleef echter onbeantwoord. Mark M. weigerde bovendien toelichting te geven op specifieke zoekopdrachten. De vraag of hij op zoek was voor anderen of anderen zijn toegang misbruikten, wilde hij evenmin beantwoorden.
Mark M. kwam in 2008 bij de politie terecht. Hij wilde zo snel mogelijk rechercheur worden, vertelde hij dinsdag. Zijn drijfveer was idealisme. „Om de samenleving te beschermen en de slechteriken te pakken.”
Zijn carrièremogelijkheden werden echter beperkt omdat er in 2009 twijfels ontstonden over zijn integriteit. De twijfels werden veroorzaakt omdat de agent veel in Oekraïne kwam vanwege zijn relatie met een Oekraïense vrouw. Het lukte daarom niet om hem goed te screenen.
Tot zijn eigen verbazing kreeg Mark M. in 2013 toch een vaste aanstelling. Het lek bij de politie werd in 2015 ontdekt toen in de digitale administratie van een van fraude verdachte autohandelaar uit Oirschot vertrouwelijke documenten werden gevonden. Om de ‘politiemol’ te ontmaskeren, verleidde een undercoveragent hem om informatie op te zoeken en te leveren. Mark M. bekende dinsdag dat hij toen in de fout is gegaan maar oordeelt dat hij in de val werd gelokt.
Na de behandeling van het huidige dossier op dinsdag ligt de zaak tegen Mark M., een vermeende handlanger en drie verdachte afnemers voorlopig stil. Er moeten nog twee getuigen uit Oekraïne worden gehoord. De zaak gaat begin volgend jaar verder en de uitspraak wordt verwacht in februari.