Trump boekt succesje in strijd tegen Obamacare
President Donald Trump heeft donderdag een belangrijke stap gezet op de weg naar een politiek succes. Het Huis van Afgevaardigden stemde in met een voorstel om de omstreden zorgwet, Obamacare, te vervangen. Of Trump inderdaad daarin slaagt is nog maar de vraag.
Afschaffen van Obamacare was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Trump. Daarmee wist hij veel Republikeinen voor zich te winnen. Die hadden sinds de goedkeuring van de wet, in maart 2010, meer dan zestig keer geprobeerd deze om zeep te helpen.
Donderdag stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met een minieme meerderheid (217 tegen 213) in met een fundamentale wijziging van de zorgwet. De meeste Republikeinse leden van het Huis waren voor; alle 193 Democratische leden tegen.
Het voorstel dat Trump nu naar het Congres heeft gestuurd, haalt de basis onder Obamacare uit. De zorgwet uit 2010 voorziet in een verplichte verzekering voor alle Amerikanen. Juist dat verplichtend karakter van Obamacare is de steen des aanstoots voor veel Republikeinen. Die zijn zeer gehecht aan individuele vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid. Of iemand een verzekering neemt en daar geld voor overheeft, moet hij volgens hen zelf bepalen. Voor de prolifebeweging in de VS is een pijnpunt dat antiabortiva worden meeverzekerd.
De consequentie hiervan is dat met name armen, bejaarden en chronisch zieken buiten de boot vallen. Dat laatste maakte dat gematigde Republikeinen aarzelden in te stemmen met de nieuwe plannen van Trump. Om enkelen van hen alsnog over de streep te halen, beloofde de president dinsdag 8 miljard extra vrij te maken voor de zorg aan chronisch zieken. Waar het geld vandaan moet komen, weet echter niemand.
De goedkeuring van het plan om Obamacare te vervangen, kan worden gezien als een succesje voor president Trump. In maart sneuvelde een eerdere versie van deze wet nog voordat deze in stemming kwam in het Huis.
Het probleem was toen dat de gematigde Republikeinen de
voorstellen van Trump te ver vonden gaan en zijn uitgesproken conservatieve partijgenoten stelden dat de plannen niet genoeg afstand namen van de bestaande zorgwet. Zij noemde de voorstellen van Trump ”Obamacare light”.
Trump heeft echter de overwinning nog niet binnen. De Senaat moet het plan nog goedkeuren. Verwacht wordt dat dit nog zeker een maand gaat duren omdat veel senatoren nog wijzigingen in de plannen willen doorvoeren. De Republikeinen hebben met 52 zetels een kleine meerderheid in de Senaat. Onder hen zijn er die zeer kritisch staan tegenover het beleid van de president.