Artsen haken af als zorgbestuurders
De interesse van medisch specialisten om als zorgbestuurder aan de slag te gaan in een ziekenhuis taant. Oorzaak is het relatief lage salaris.
Dat meldt bestuursvoorzitter Kees Donkervoort van Medisch Centrum Leeuwarden in het blad Zorgvisie. Ziekenhuisbestuurders hebben te maken met de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen (WNT-norm), vroeger vaak balkenendenorm genoemd. Deze wet regelt het maximumsalaris voor topbestuurders in overheidsorganen en semipublieke instellingen zoals ziekenhuizen.
Een medisch specialist verdient in zijn vak gemiddeld algauw tussen de 2 en de 3 ton per jaar. De WNT-norm voor topmanagers in ziekenhuizen ligt op 181.000 euro per jaar. Donkervoort, die betrokken is bij de opleiding van nieuwe zorgbestuurders, merkt dat goede, ervaren mensen die voor dit bedrag als ziekenhuisbestuurder aan de slag willen, nauwelijks meer zijn te vinden. „Zo’n salaris is een belediging voor het beroep van bestuurder. Het staat niet in verhouding tot de complexiteit van het werk.”
Ziekenhuizen krijgen zulke vacatures daardoor niet of slechts met veel moeite vervuld. Zij moeten genoegen nemen met minder ervaren krachten of een interimmer. Donkervoort: „Een vrijgevestigde dokter gaat zo een ton per jaar in inkomen naar beneden. Dat maakt dat velen de stap niet durven of willen maken. Het kleine aantal mensen dat het wel doet, gaat voor de inhoud of heeft het financieel minder lastig. Bestuurders van buiten de zorg hebben er al helemaal geen zin meer in.”