EU–lidstaat moet veroordeling aan andere landen melden
Een Europese lidstaat moet een veroordeling van een burger uit een ander EU–land voortaan melden aan de staat waar deze veroordeelde vandaan komt. Verder moeten EU–lidstaten gebruik gaan maken van modelformulieren om veroordelingen aan andere landen te melden. Dat is de kern van een ontwerp voor een Europese regeling om te komen tot meer grensoverschrijdende informatie over veroordelingen.
Met deze aanpak, die de EU–lidstaten nog officieel moeten goedkeuren, hoopt Europees commissaris Vitorino (justitie en asiel) drama’s als de zaak–Fourniret tegen te gaan. Justitie in België was begin jaren negentig door de collega’s uit Frankrijk nooit op de hoogte gesteld van een veroordeling van seriemoordenaar Michel Fourniret in eigen land. Na het uitzitten van een gevangenisstraf in Frankrijk wegens pedofilie begon hij een nieuw leven in België, waar hij zelfs als conciërge op een school aan de slag kon gaan.
Na de publicatie van dit nieuws pleitten diverse EU–lidstaten voor een Europese verplichting om elkaar van dit soort veroordelingen op de hoogte te stellen. Vitorino geeft daar met zijn pakket maatregelen nu gehoor aan. Ook zouden lidstaten binnen vijf dagen gehoor moeten geven aan een verzoek om informatie uit een ander Europees land.
Op termijn dient een speciaal computersysteem dit soort informatie sneller te laten verlopen. Volgens de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, kan het nog wel drie jaar duren voordat zo’n computersysteem goed functioneert.