Binnenland

Politie Zeeland: Laat geen dure spullen op je boot achter

Handel net als wanneer je je auto op een parkeerterrein zet: laat geen waardevolle spullen op je boot achter. Dat advies geeft de politie aan jachteigenaren die in de wintermaanden hun boot achterlaten in een jachthaven. De afgelopen weken deden watersporters in Zeeland al veertien keer aangifte van inbraak in hun boot.

Jan Dirk van Scheyen
22 March 2017 19:00Gewijzigd op 17 November 2020 01:06
Jachthaven Oranjeplaat bij Arnemuiden blijkt geliefd te zijn bij dieven. beeld Van Scheyen Fotografie
Jachthaven Oranjeplaat bij Arnemuiden blijkt geliefd te zijn bij dieven. beeld Van Scheyen Fotografie

Woordvoerster Mireille Aalders van de politie Zeeland-West-Brabant meldt dat de dieven er met de meest uiteenlopende spullen vandoor zijn gegaan. „Ze trapten luiken in en namen alles mee wat ze te pakken konden krijgen, tot aan keukengerei, etenswaren en koffie toe.”

Marifoons, acculaders, gereedschap en zelfs lieren en complete buitenboordmotoren waren evenmin veilig voor de inbrekers.

Vrij toegankelijk

Het probleem met jachthavens is dat ze vrij toegankelijk zijn, zegt Aalders. „Wij adviseren jachteigenaren daarom om onbekenden die ze in de haven zien rondlopen aan te spreken. Dat kan lieden die kwaad in de zin hebben al ontmoedigen. Ook is het goed om verdachte situaties altijd bij de politie te melden. Als je met z’n allen extra alert bent, is er al een flinke stap gezet. Want vandaag overkomt het je buurman, maar morgen kun jij aan de beurt zijn.”

Aalders raadt ook alle jachteigenaren aan om de buitenboordmotor ’s winters van boord te halen.

Sinds 19 februari is veertien keer aangifte gedaan van inbraken in plezierjachten, voornamelijk in jachthaven Oranjeplaat bij Arnemuiden.

Ook andere jachthavens kregen ongewenst bezoek. Het merendeel van de diefstallen werd twee weken geleden ontdekt, toen het voor het eerst lenteachtig weer was en eigenaren hun boten uit de winterstalling haalden, vertelt Aalders. „Juist omdat veel gedupeerden de hele winter niet bij hun boot zijn geweest, is het moeilijk te zeggen wanneer de inbraken precies zijn gepleegd.”

Terugkerend fenomeen

Aalders benadrukt dat inbraken in jachthavens een terugkerend fenomeen zijn. „We zien dit elk jaar in de aanloop naar het watersportseizoen. Ik denk dat ook andere watersportprovincies er last van hebben.”

Volgens havenmeester Hans van der Haven van jachthaven Oranjeplaat aan het Veerse Meer is het dit jaar extreem. „Aan het begin van het seizoen worden er altijd wel een paar kleine dingetjes gemeld”, zegt hij. „Maar nu kwam in amper twee weken tijd aan het licht dat er hier vier buitenboordmotoren zijn geroofd en ook nog vijf inbraken zijn gepleegd. Dieven sloegen op Oranjeplaat niet eerder op zo’n grote schaal toe.”

De jachthaven telt ruim 400 ligplaatsen. Direct na de ontdekking zijn er extra schijnwerpers op het haventerrein geplaatst. Daarmee wordt Oranjeplaat niet minder toegankelijk voor kwaadwillenden, erkent Van der Haven.

„Je kunt zó het terrein op rijden. En zelfs als je het terrein hermetisch afsluit, kunnen inbrekers via het water nog steeds bij de boten komen. Het is bijna niet te doen om een jachthaven volledig tegen inbraak te beveiligen.”

De schade door de inbraken in Zeeland loopt in de tienduizenden euro’s, schat de politie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer