Column (ds. J. Belder): Naar de maan
„Loop naar de maan”, hoorde ik in het voorbijgaan iemand tegen zijn metgezel zeggen. Naar de maan lopen lijkt me minstens zo onmogelijk als ”de maan met handen willen grijpen”. Ik kreeg er zin in. Thuisgekomen bladerde ik in Van Dale (die ”dikke”) en vermaakte mij met uitdrukkingen en zegswijzen die om het woord ”maan” draaien.
Een dag later las ik dat het Amerikaans bedrijf SpaceX uitjes naar de maan gaat organiseren. Een idee van de vermogende techneut Elon Musk, bekend van onder meer elektrische auto’s. De maanbestormer denkt ook al enige tijd na over het koloniseren van Mars en andere planeten. Voor 50 miljoen dollar gaat u naar de maan. Heen en terug. Dat laatste hoop je dan maar. Twee belangstellenden meldden zich reeds. De raket is zelfsturend. Een piloot is niet nodig, wel enige basale kennis van techniek. Handig als de motor hapert. Een mens met twee uitgesproken linkerhanden, zoals schrijver dezes, valt dus al gelijk af. Ik zal mij moeten vermeien met meer laag-bij-de-grondse genoegens.
Bladerend in Trouw viel mijn oog op een column van Merijn de Vries: ”Omhoog, omhoog, richting hemel”. De stukjesschrijfster vraagt zich af waarom mensen toch altijd de lucht in willen.
En of ze gelijk heeft. Hogere sprongen in de sneeuw. Alle trappen van de wereld op rennen. De Eiffeltoren bestormen. De Mont Ventoux bedwingen. De Mount Everest tarten. Het is een voortdurende strijd leveren tussen zwaartekracht en spierkracht, waarbij de eerste het altijd wint. Daarom blijf ik liever maar gelijk met beide benen op de grond staan.
Er is overigens niets op tegen en alles op voor om je spieren door oefening te ontwikkelen en op sterkte te houden. Alleen al om die reden is die maantrip puur onsportief, om van de waanzinnige verspilling van geld en energie maar te zwijgen. De hongerenden op deze aarde hebben het nakijken. En dan hebben we het nog niet eens over de uitstoot van CO2.
Naar verluidt moet die maanraket over een stuwkracht beschikken die gelijkstaat met achttien Boeings 747. En al die regeringsfunctionarissen de aarde maar rondvliegen om klimaatafspraken te maken en na te komen, teneinde de uitstoot van CO2 te reduceren. Lijkt me op deze manier dweilen met de kraan open.
Wordt de droom van Elon Musk werkelijkheid, dan is het hek van de dam. Zal het RD straks ook reisjes organiseren naar Mars of de maan? ’t Moet wel verantwoord zijn en daarom geen piloot maar wel een dominee aan boord. Ach, wie weet… Zeg nooit ”nooit”.