Christelijke leiders roepen Trump op budget voor buitenlandse hulp niet te verlagen
Meer dan honderd christelijke leiders in Amerika hebben in een brief president Trump en het Congres opgeroepen om terug te komen op het plan om het budget voor hulpverlening in het buitenland met 28 procent te verlagen.
De kerkleiders en directeuren van hulporganisaties stellen dat het de verantwoordelijkheid van Amerika is om te helpen in landen waar grote humanitaire nood is. „We zijn een gezegend land, we zijn rijk en we hebben de plicht anderen daarin te laten delen.”
Tot de ondertekenaars van de brief behoren onder anderen Rich Stearns, president van de organisatie World Vision, Ronnie Floydd, voormalig president van de Conventie van de Zuidelijke Baptisten, en Leith Anderson, president van de National Association of Evangelicals. Opvallend is dat onder de brief ook de handtekeningen staan van twee geestelijken die bij de inauguratie van Trump een gebed uitspraken: aartsbisschop Timothy Dolan van New York en dr. Samuel Rodriguez, voorzitter van de National Hispanic Christian Leadership Conference.
Donderdag maakte de regering Trump bekend het budget voor buitenlandse hulpverlening en ontwikkelingswerk met 28 procent te willen verlagen. Dit voorstel wordt algemeen gezien als passend binnen het streven van de president om de Amerikaanse belangen voorop te stellen. In een toelichting zei Trump dat het tijd is om „prioriteit te geven aan de binnenlandse veiligheid en het welbevinden van de Amerikaanse burgers en om de rest van de wereld te vragen ook bij te dragen aan de hulpverlening.”
De briefschrijvers waarschuwen dat Amerika zijn betekenis als lichtend voorbeeld voor de wereld verliest als de budgetreductie wordt doorgevoerd. Rich Stearns zegt in een toelichting: „We riskeren het verlies van de met moeite verkregen winst in de strijd tegen armoede, de verspilling van de miljarden die we hebben gedoneerd en we raken weer decennia achterop.”
De meer dan honderd christelijke leiders dringen erop aan dat Amerika het huidige hulpverleningsprogramma voortzet omdat daardoor „duizenden levens worden gered, religieuze vrijheden worden veiliggesteld en –niet in de laatste plaats– de veiligheid van de Verenigde Staten zelf ook wordt gediend.” „Hulpverlening draagt bij aan het vertrouwen van landen in Amerika”, zegt Stearns.
Uit onderzoek van het bureau Pew Research Center tijdens de regering-Obama blijkt dat blanke evangelicals buitenlandse hulpverlening noemen in de top drie van beleidsterreinen waarop bezuinigd kon worden. De andere twee zijn overheidssteun aan werklozen en milieubescherming.
Daar staat volgens Stearns tegenover dat de evangelicals jaarlijks „honderden miljoenen” geven aan particuliere hulporganisaties. „Er wordt veel gegeven, maar we kunnen het geld van de overheid niet missen. Moreel niet en praktisch ook niet”