Socialisten waarschuwen voorzitter Europese Commissie
De socialisten in het Europees Parlement (EP) noemen het ,onaanvaardbaar" dat voorzitter Barroso van de nieuwe Europese Commissie alleen via de media communiceert over de rel rond de Italiaanse politicus Buttiglione.
„Als de heer Barroso het vertrouwen wil hebben van de socialisten in het Europees Parlement zal hij dit huis toch op een andere manier moeten behandelen", aldus donderdag voorzitter Schulz van de socialistische PES–fractie in een zitting van het EP in Brussel. Schulz zegt een „serieus antwoord" te willen van Barroso op het formeel afwijzen van Buttiglione door de commissie burgerlijke vrijheden van het EP na diens uitspraken over homoseksualiteit.
Buttiglione kreeg als eerste kandidaat–eurocommissaris ooit een negatief oordeel van een EP–commissie, nadat hij zei homoseksualiteit een „zonde" te vinden. Hij erkent wel dat homoseksuele betrekkingen niet strafbaar zijn. CDA–europarlementariër Eurlings noemde de uitspraak van Buttiglione woensdag een „fout". Hij denkt dat een oplossing mogelijk is door Buttiglione bevoegdheden die hem in gewetensnood brengen af te laten staan aan een collega–commissaris.
Barroso houdt tot nu toe vol dat hij vertrouwen heeft in alle kandidaat–leden van de nieuwe Europese Commissie, onder wie de christen–democraat Buttiglione, die de portefeuille justitie en asiel krijgt. Daarop komt steeds meer kritiek, onder anderen van de Zweedse socialistische premier Persson. Deze noemt de benoeming van de Italiaan tot justitiecommissaris getuigen van een „sensationeel gebrek aan beoordelingsvermogen".
Buttiglione zaaide donderdag overigens enige twijfel in een interview met de BBC–radio, door te zeggen dat zijn geloof „sterk genoeg is om af te zien van een baan in de commissie als dat nodig is". „Het leidt geen twijfel dat het beter is voor Europa om een man met een geweten te hebben, maar als ik word gediscrimineerd omdat ik katholiek ben, dan verkies ik katholiek te blijven", aldus Buttiglione.
Tegen het Italiaanse persbureau ANSA stelde de kandidaat–commissaris echter er niet aan te denken zijn functie niet op te nemen. Hij legde die verklaring af nadat hij had gesproken met de BBC.
De christen–democraten in het EP hebben overigens grotere bezwaren tegen de aanstelling van de Hongaarse socialist Kovacs als eurocommissaris voor energie. Deze viel bij zijn hoorzitting door een EP–commissie volgens hen volledig door de mand, omdat hij aangaf weinig verstand te hebben van energiezaken.