Turkije gaat ‘overal’ klagen
Turkije gaat bij de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Raad van Europa klagen over de schending van het Verdrag van Wenen (1961) door Nederland. Dit meldde dinsdag de krant Hürriyet. Maandag liet de Turkse regering weten over Nederland te gaan klagen bij het Europese mensenrechtenhof.
Dat hof in Straatsburg heeft dinsdag gemeld nog niets van een klacht tegen Nederland te hebben vernomen. Maar voordat een beroep op dit hof mogelijk is, moeten ook eerst rechtszaken over de kwestie in eigen land zijn afgerond. Het hof oordeelt bovendien enkel over mensenrechtenkwesties en niet over geschillen over de toepassing van het Verdrag van Wenen.
Dat verdrag regelt de status van diplomaten en hun onschendbaarheid. Turkije stelt dat zaterdag in Nederland de onschendbaarheid is geschonden van onder anderen de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, en de Turkse zaakgelastigde in Den Haag, Alper Yüksel.
Het Internationaal Gerechtshof dat bij uitstek over dergelijke geschillen tussen landen gaat, staat niet in de lijst instellingen waar Ankara wil gaan klagen. Het hof is in Den Haag gevestigd.
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag geklaagd dat de EU zich onterecht achter Nederland schaart. „Nederland heeft mensenrechten en Europese waarden geschonden” en de oproep van Brussel tot matiging van het Turkse standpunt, noemt het ministerie dinsdag „waardeloos”.
Niet alleen de staat klaagt Nederland aan. In Kahta in het zuidoosten van Turkije, heeft een winkelier over de behandeling van minister Kaya bij een rechtbank klachten ingediend tegen koning Willem-Alexander, premier Rutte, de ministers Plasterk en Koenders en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.