Wetenschap & techniek

Kunstbij helpt met bestuiven

Een kunstbij gaat planten helpen bestuiven. Het beestje van plastic en elektronica is een vinding van Japanse wetenschappers van het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) in Tsukuba.

Redactie wetenschap
14 February 2017 13:42Gewijzigd op 17 November 2020 00:43
Kunstbijen hebben tijdens testen met succes Japanse lelies bestoven.  beeld Eijiro Miyako
Kunstbijen hebben tijdens testen met succes Japanse lelies bestoven.  beeld Eijiro Miyako

De minidrone is bedekt met een positief geladen gel en kunstharen waaraan pollen van bloemen zich kunnen hechten via statische elektriciteit. De drone kan ze verspreiden door van bloem naar bloem te vliegen. De kunstbijen hebben zo tijdens tests met succes Japanse lelies bestoven. De Japanners publiceerden hun vinding in het vakblad Chem.

„Onze vondst kan gebruikt worden in landbouwgebieden waar de bijenstand drastisch is afgenomen”, zegt Eijiro Miyako, auteur van het artikel in Chem. Dat is het geval in onder meer China en de VS. De bijenstand loopt er gevaar door het overvloedige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In de VS staat de bij inmiddels op de lijst van beschermde diersoorten. Niet zonder reden; zonder bijen zou de wereld onleefbaar worden. De insecten zijn immers onmisbaar voor de bestuiving van voedselgewassen en fruitbomen.

Uit testen blijkt dat de gel ook werkt bij vliegen. Toegepast op de vliegen krijg de gel een felle kleur om eventuele belagers af te schrikken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer