Dr. Merk: Lutherboek voor vrije christelijke scholen in Duitsland
Honderd vrije christelijke scholen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk krijgen in dit Reformatiejaar een boek met teksten van Luther cadeau. Het wordt ze aangeboden door de stichting Reformations Gesellschaft Heidelberg (RGH), deelt vicevoorzitter dr. Sebastian Merk mee.
Dr. Merk, rechter in Keulen, spreekt zaterdag in Dordrecht tijdens een jubileumsymposium van de Stichting Vrienden van Heidelberg en Dordrecht over de kerkelijke situatie in Duitsland. Zelf vindt hij kerkelijk onderdak bij de Stadtmission Siegen, een vrije kerk die is ontstaan uit een vroegere opwekkingsbeweging. De diensten worden zondags door ongeveer 150 mensen bezocht.
De RGH wil een positieve bijdrage leveren aan de leer van de Reformatie. Merk wil in dit Reformatiejaar boeken van Luther uitdelen op de circa honderd vrije christelijke scholen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het gaat om gedeelten uit het boek van Luther over de geknechte wil, aangevuld met ”De vrijheid van een christenmens”. Op dit moment is de RGH bezig met de laatste correcties, waarna het boek naar de drukker kan. Naar verwachting worden de boeken na de zomervakantie aan de scholen aangeboden. „Als het idee aanslaat, overwegen we meer scholen bij de actie te betrekken.”
Herziene Lutherbijbel
Dr. Merk is voorzitter van de Bijbelbond in de regio Siegen. Deze in 1894 opgerichte organisatie heeft een sterk apologetisch karakter, komt op voor de historische betrouwbaarheid van Gods Woord en keert zich tegen de moderne theologie.
Dr. Merk heeft als voorzitter van de Bijbelbond een genuanceerd oordeel over de herziene Lutherbijbel die vorig jaar verschenen is. „De vertalers zijn deels teruggekeerd naar het origineel. Dat is gelukkig. Maar men is daarin niet ver genoeg gegaan. Zo worden nieuwtestamentische brieven bijvoorbeeld niet geadresseerd aan „de broeders” maar aan „de zusters en broeders” („Liebe Schwestern und Brüder”), terwijl dit niet in de Griekse tekst voorkomt. In Jesaja 7:14 wordt weliswaar het woord Jungfrau (maagd) aangehouden, maar in een voetnoot staat dat het ook om een jonge vrouw kan gaan.”
Catechismus
De voorzitter van de Bijbelbond is niet positief over de kerken in Duitsland. Niet alleen omdat er slechts weinig kerkgangers zijn, maar ook omdat er nog maar weinig over is van de theologie van de Reformatie.
De Heidelbergse Catechismus, die in Duitsland is ontstaan, is in dit land totaal onbekend. „In de kerken die behoren tot de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) is in het geheel nauwelijks belangstelling voor de leer van de Reformatie. In de vrije kerken, die vaak een evangelisch karakter hebben, vindt men weer dat de Heidelbergse Catechismus een te kerkelijk document is. Het gevolg is dat de catechismus nergens bekend is.”
Zaterdag vertelt de Duitser in Dordrecht over de kerkelijke situatie in zijn vaderland (de Duitse stichting Reformations Gesellschaft Heidelberg is ontstaan vanuit het werk van Stichting Vrienden van Heidelberg en Dordrecht). Hij maakt zich ernstig zorgen over de ontwikkeling in de EKD, maar ook in de vrije kerken. „Ook in deze vanouds Bijbelgetrouwe kerken neemt de vervlakking toe.”