Zorg kan 2,5 miljard besparen
De kosten van de zorg kunnen met 2,5 miljard euro omlaag wanneer werkgevers en verzekeraars meer collectieve contracten afsluiten. Dat komt neer op 10 procent van de totale kosten van de basisverzekering.
Dat blijkt uit studies van de onderzoeksbureaus Nyfer en Seo, verricht in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. De resultaten zijn woensdag in Den Haag gepresenteerd.
Een woordvoerder van het verbond schat de totale kosten voor basisverzekeringen op 25 miljard euro. Deze kosten zouden onder de door het verbond bepleite manier van zorgverzekering omlaag kunnen tot 22,5 miljard euro. Op termijn scheelt dat ongeveer 170 euro per gezin.
Werkgevers sluiten nu nog collectieve contracten af met verzekeraars. Dat doen ze omdat ze via de premies een rechtstreeks financieel belang hebben bij een dergelijk contract en de inhoud daarvan. Ze kunnen korting krijgen op de premie als zij een goed zorgbeleid voeren.
In de plannen voor het nieuwe zorgstelsel wordt het sluiten van dergelijke collectieve contracten bijna onmogelijk. De werkgever betaalt de helft van de kosten aan een centrale kas zonder dat hij financieel geprikkeld wordt of invloed heeft op de kwaliteit van de zorg voor zijn werknemers.
De onderzoekers zien juist collectieve contracten als de noodzakelijke brug tussen zorg en sociale zekerheid. Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kosten de economie jaarlijks ongeveer 15 miljard euro, waarvan 5 miljard te maken heeft met het werk en „dus vermijdbaar” is. In dat geval moet de hoogte van de premie wel te beïnvloeden zijn door de effecten van de eigen gezondheidszorg, stelt Nyfer.
In een vergelijking tussen het nieuwe plan van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) en de door het Verbond van Verzekeraars bepleite manier van zorgverzekering leiden die van het verbond tot meer kostenbesparingen. Beide plannen zorgen er wel voor dat er minder zorg „gevraagd” wordt. Ook de koopkrachteffecten ontlopen elkaar nauwelijks.
Momenteel voert het verbond gesprekken met de minister over de ’verbondsvariant’ van zorgverzekering. De verzekeraars denken „heel goede argumenten” te hebben om Hoogervorst te overtuigen van de voordelen. „Onze variant kost de minister niets, maar zij levert wel geld op”, aldus de woordvoerder.