„Burgerbelasting als alternatief voor OZB”
Als het Rijk besluit de onroerendezaakbelasting (OZB) deels af te schaffen, kunnen gemeenten als alternatief een zogeheten burgerbelasting invoeren.
De burgerbelasting is een heffing die gekoppeld is aan het wonen in een gemeente. Het tarief wordt, binnen bepaalde grenzen, door de raad bepaald. De gemeente kan iedere volwassene een aanslag opleggen.
Deze suggestie staat in de brochure ”Gemeenten belasten” van het studiecentrum van de SGP, de Guido de Brès-Stichting. De kabinetsplannen met de OZB verhouden zich volgens het studiecentrum niet met de voornemens van hetzelfde kabinet om de autonomie van gemeenten te versterken. De SGP spreekt over uitholling van de lokale autonomie en democratie.
Het kabinet-Balkenende verbiedt gemeenten per 1 januari 2006 nog langer het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting (OZB) in rekening te brengen. Dat is ongeveer 45 procent van de totale OZB-belasting. Het eigenarendeel van de OZB mag niet meer stijgen dan 1,5 procent per jaar. Gemeenten krijgen van het Rijk compensatie voor gederfde inkomsten.