Wetenschap & techniek

Diep onder aarde stromen rivieren

In gesteentes van tektonische platen van de aarde blijkt zich enorm veel water te bevinden. Op de plekken waar de ene aardplaat onder de andere schuift, wordt dat water meegenomen naar beneden de aardmantel in.

Redactie wetenschap
12 January 2017 14:41Gewijzigd op 17 November 2020 00:18
Complexe patronen van kanalen in het gesteente op een schaal van meters (links), centimeters (midden) en nanometers (rechts).  beeld Universiteit Utrecht
Complexe patronen van kanalen in het gesteente op een schaal van meters (links), centimeters (midden) en nanometers (rechts). beeld Universiteit Utrecht

Dat ontdekten aardwetenschappers van de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit van Berlijn, de universiteit van Lausanne en de universiteit van Genua. Ze hebben nieuwe aanwijzingen gevonden dat water zich via kanalen door de diepe aarde heen beweegt, en uiteindelijk het aardoppervlak bereikt via vulkanische activiteit.

Ze maakten hun resultaten vandaag bekend via een persbericht. Al eerder publiceerden ze hun ontdekking in het tijdschrift Nature Geoscience.

Twee watercycli

De aarde kent twee watercycli. De eerste cyclus is bekend: water in de oceanen verdampt en vormt wolken, regent neer op het land en bereikt uiteindelijk, vaak via rivieren, de oceaan weer.

Er is ook een tweede watercyclus, diep verborgen in de aardmantel. Tot nu was daar weinig over bekend. Een interdisciplinair team van wetenschappers bestudeerde oude gesteentes uit Italië om de verborgen watercyclus beter te leren begrijpen.

Verborgen rivieren

„Tot op heden werd altijd gedacht dat het water diep in de aarde zich langzaam door de aardmantel en aardkorst beweegt, zonder kanalen te vormen”, aldus Timm John, onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Berlijn.

Dat blijkt echter een slag anders te liggen. Oliver Plümper, aardwetenschapper aan de Universiteit Utrecht en eerste auteur van het artikel vertelt: „Op nanometerschaal tot op een schaal van meters zagen we duidelijk kanalen die ontstaan bij het vrijkomen van water, en dus verrassend snel vormen. Deze kanalen hebben veel weg van riviersystemen, maar dan verborgen, en vervoeren water door diepe gesteentelagen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer