Gezondheid

Baby na invriezen eierstokweefsel tijdens jeugd

Anca Boon

Redactie wetenschap
27 December 2016 14:36Gewijzigd op 17 November 2020 00:07
Apparaat voor het invriezen van lichaamsmateriaal, hier in het AMC in Amsterdam. beeld ANP
Apparaat voor het invriezen van lichaamsmateriaal, hier in het AMC in Amsterdam. beeld ANP

Een 24-jarige vrouw van wie een van de eileiders was ingevroren tijdens haar kinderjaren is onlangs bevallen van een zoon. Het zou de eerste baby zijn die werd geboren uit ovariumweefsel dat werd ingevroren voordat de moeder in de pubertijd raakte.

Moaza Al Matrooshi, die uit Dubai komt, beviel in de Londense privékliniek Portland Hospital.

„We wisten dat het mogelijk is om eierstok­weefsel van volwassen vrouwen te transplanteren, maar we wisten niet of het zou werken met weefsel van jonge meisjes dat was ingevroren”, zei de behandelend arts, gynaecoloog Sara Matthews, tegenover de BBC.

Al Matrooshi werd geboren met bèta thalassemie, een vorm van erfelijke en mogelijk dodelijke bloedarmoede. Voor deze aandoening onderging ze als 9-jarig meisje chemo­therapie in een Londens ziekenhuis en kreeg ze een beenmergtransplantatie met bloedstam­cellen van haar broer.

De chemotherapie zou de eicellen in haar ovaria beschadigen. Voor ze die behandeling onderging, werd daarom in 2001 een van haar eierstokken verwijderd en het weefsel door wetenschappers van Leeds University in Engeland ingevroren.

Vorig jaar plaatsten chirurgen in Denemarken vijf weefselplakjes terug in de resterende, niet-werkende eierstok. Na de transplantatie kwam de hormonale cyclus van de vrouw na een aantal maanden op gang en werd ze vruchtbaar, terwijl ze eerder verschijnselen van de menopauze vertoonde.

Wereldwijd zouden er ongeveer zestig kinderen zijn geboren na invriezen en terugplaatsing van een eierstok. Meestal laten vrouwen een eierstok weghalen omdat er kanker is geconstateerd en een chemotherapie of bestraling de vruchtbaarheid kan aantasten.

In 2004 kreeg een Belgische vrouw al een baby uit ovariumweefsel dat was ingevroren toen ze 13 jaar was. Ze was toen echter al in de pubertijd. De zwangerschap van de vrouw uit Dubai maakt duidelijk dat de ingreep ook succesvol kan zijn als het weefsel wordt ingevroren tijdens iemands kinderjaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer