Ahold treft schikking met SEC
Ahold heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC over de boekhoudfraude bij het supermarktconcern. Ook de gewezen Ahold-bestuursvoorzitter Van der Hoeven en zijn financiële rechterhand Meurs hebben een overeenkomst gesloten met de beursautoriteit.
Geen van de drie partijen hoeft een boete te betalen aan de SEC, bleek woensdag. Ahold komt zonder boete weg, omdat het supermarktconcern volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek van de toezichthouder en zijn leven heeft gebeterd. De voormalige topmannen Van der Hoeven en Meurs hoeven niets te betalen, omdat het openbaar ministerie in Nederland de twee al vervolgt voor hun aandeel in de omvangrijke boekhoudfraude.
Volgens Ahold komt er met de schikking een einde aan de onderzoeken van de SEC naar het supermarktconcern en zijn dochtermaatschappijen, waaronder US Foodservice. Bij dat bedrijfsonderdeel werd de winst met honderden miljoenen opgeblazen.
Ahold-bestuurder P. Wakkie noemde de overeenkomst een belangrijke stap om het vertrouwen van de aandeelhouders, klanten en werknemers terug te winnen. Het concern trof eind september ook een schikking met de Nederlandse justitie, waarbij een boete van 8 miljoen euro werd opgelegd.
Voor de gewezen toplieden Van der Hoeven en Meurs betekent de schikking dat zij geen bestuurlijke functies meer mogen uitoefenen bij bedrijven die een beursnotering hebben in de Verenigde Staten. Onder dat verbod vallen ook Nederlandse concerns zoals Philips, Shell en Unilever, die een tweede notering hebben aan een Amerikaanse beurs.
De twee bekennen door de schikking geen schuld, maar zij ontkennen ook niet. De SEC beschuldigde Van der Hoeven van nalatigheid in het omvangrijke boekhoudschandaal bij Ahold. De aantijgingen tegen de voormalig financieel topman Meurs waren harder.
Ex-bestuurder Andreae van Ahold heeft geen schikking kunnen treffen met de SEC. De beurswaakhond beticht hem nog altijd van fraude, vervalsing van rekeningen en van liegen tegen accountants. Andreae wordt eveneens aangepakt door justitie in Nederland.
De reeks schikkingen volgt op de onderzoeken die de SEC startte nadat begin 2003 bleek dat er binnen Ahold op grote schaal werd gefraudeerd. Bij het Amerikaanse dochterbedrijf US Foodservice werd de winst te hoog voorgesteld. En bij andere dochterondernemingen deed Ahold het voorkomen alsof het de zeggenschap over die bedrijven had, terwijl dat in de praktijk niet het geval was. Het betrof onder meer het Zweedse ICA en Brompeco in Zuid-Amerika.