Buitenland

Blix kritiseert VS fel

De voormalige VN–wapeninspecteur Hans Blix heeft fel uitgehaald naar de Verenigde Staten. Voor de Britse radiozender BCC noemde hij het woensdag „schandalig" dat de Amerikanen na de invasie in Irak in 2003 materiaal uit het oog hebben verloren dat kan worden gebruikt voor de productie van kernwapens.

ANP/RTR/AFP
13 October 2004 19:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:45

Uit satellietopnamen is gebleken dat nucleaire technologie na de oorlog spoorloos is verdwenen uit Irak. Volgens Blix is het onbegrijpelijk dat een bezettingsmacht van 200.000 man er niet in is geslaagd de materialen te bewaken die de VN–inspecteurs al hadden geregistreerd. Temeer omdat de Amerikanen als hoofddoel hadden de verspreiding van massavernietigingswapens tegen te gaan.

Dat was ook de voornaamste reden voor Groot–Brittannië om met de VS mee te doen aan de aanval. De Britse premier Tony Blair lag daarover woensdag opnieuw onder vuur in het Lagerhuis. Aanleiding was de mededeling van de regering dinsdag dat de inlichtingendienst MI6 de bewering dat Saddam Hussein binnen 45 minuten massavernietigingswapens kon inzetten, formeel had ingetrokken.

Michael Howard, de leider van de Conservatieven, verlangde excuses van Blair, omdat die een verkeerde voorstelling zou hebben gegeven van de inlichtingen over Irak. Blair zei zich al te hebben verontschuldigd voor het gebruik van informatie die achteraf onjuist bleek te zijn. Hij benadrukte dat van misleiding geen sprake was.

De Britse premier beet zijn andere criticaster Charles Kennedy, de leider van de Liberaal–Democraten, toe dat als het aan hen had gelegen, Saddam en zijn zonen nog steeds aan de macht waren geweest in Irak. Hij wees op het nieuws van woensdag, dat Amerikaanse onderzoekers in Noord–Irak massagraven hebben ontdekt met daarin lijken van vrouwen en kinderen. Blair noemde het een bewijs van het verschrikkelijke regime van Saddam Hussein.

Het graf bij Mosul bevat de stoffelijke resten van driehonderd tot mogelijk duizenden mensen. Deskundigen vermoeden dat het Koerdische vrouwen en kinderen waren, die in 1987 en 1988 zijn vermoord toen het Iraakse leger hard optrad tegen Koerden in Noord–Irak. In het graf zijn ook skeletten gevonden van ongeboren baby’s. Dat meldde een onderzoeker van het Iraakse Speciale Tribunaal, dat de misdaden gedurende het regime van Saddam onderzoekt. Naar schatting zijn in die periode 300.000 mensen gedood.

Sinds de val van de soennitische president leveren zijn aanhangers nog steeds fel verzet tegen de Amerikanen. In de soennitische stad Fallujah, een van de grootste verzetshaarden, hebben buitenlandse strijders zich bij hen gevoegd. Hun leider is de Jordaniër Abu Musab al–Zarqawi. De Iraakse interim–premier Iyad Allawi heeft gedreigd met een groot militair offensief als de stad de buitenlandse strijders niet uitlevert.

Inwoners van Fallujah keren zich steeds meer tegen de buitenlandse strijders in hun stad. De afgelopen weken hebben lokale opstandelingen al vijf niet–Iraakse Arabieren gedood. De inwoners vrezen een vernietigende aanval van de Amerikaanse luchtmacht, die al geregeld ’precisiebombardementen’ op de stad uitvoert. Ook het extreme geweld van de terroristen, zoals onthoofdingen en zelfmoordaanslagen, gaat veel bewoners te ver.

De groep van al–Zarqawi, Tawhid en Jihad, heeft woensdag opnieuw onthoofdingen gefilmd en op internet gezet. De slachtoffers waren twee officieren van de Iraakse inlichtingendienst.

Intussen blijft het verzet ook Amerikaanse levens eisen. Een bomaanslag op een legerkonvooi ten oosten van Bagdad kostte drie Amerikanen het leven. Bij een bomaanslag in de Iraakse hoofdstad kwam zeker één Amerikaanse militair om.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer