ABN AMRO daalt, IMCD klimt op Damrak
Op het Damrak stond het aandeel ABN AMRO woensdag onder druk, nadat de bank kwartaalcijfers publiceerde. Chemicaliëndistributeur IMCD opende ook de boeken en werd hoger gezet. De Europese beurzen bleven dicht bij huis. Beleggers deden het rustig aan na de euforie op de financiële markten over het coronavaccin van het farmaceutische concern Pfizer.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 590,22 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 846,53 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,1 procent. De Londense FTSE-index bleef vrijwel vlak.
ABN AMRO (min 5,7 procent) behoorde tot de staartgroep bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Het financiële concern kende in het derde kwartaal duidelijk een betere periode dan in het door de eerste coronalockdown geplaagde tweede kwartaal. Er werd weer winst geboekt en er hoefde veel minder geld opzij gezet te worden voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Dat de koers toch flink omlaag gaat komt waarschijnlijk door de gedaalde rentebaten. Ook vielen de inkomsten uit commissies tegen.
De technologiebedrijven, die floreerden tijdens de coronacrisis, werden opnieuw van de hand gedaan. In de AEX verloor techinvesteerder Prosus 5,6 procent. Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste daler met een verlies van 7,4 procent. Beleggers namen wat winst na de sterke opmars van het winkelvastgoedconcern, dat in de afgelopen twee dagen ruim 40 procent won.
IMCD was koploper met een plus van 3,5 procent. De chemicaliëndistributeur sloot de eerste negen maanden van het jaar af met meer winst op een licht hogere omzet. Topman Piet van der Slikke sprak van sterke prestaties, waarbij alle regio’s bijdroegen aan de groei. Voor het hele jaar gaat het bedrijf uit van verdere groei van het resultaat, ondanks de coronaproblematiek.
Accell steeg 4,7 procent bij de kleinere bedrijven. De maker van fietsenmerken als Batavus kende een uitstekende zomer en nazomer en zag de verkopen flink stijgen. Het bedrijf verhoogde ook zijn verwachtingen voor het het hele jaar. In Frankfurt daalde Continental ruim 1 procent, na tegenvallende resultaten van de Duitse bandenfabrikant en maker van auto-onderdelen. Het Duitse energieconcern E.ON, die ook met cijfers kwam, klom 1,9 procent.
De euro was 1,1789 dollar waard, tegenover 1,1809 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,8 procent tot 42,53 dollar. Brentolie werd 2,7 procent duurder op 44,79 dollar per vat.