„GGD verliest zicht op virus”
Door de groei van het aantal commerciële teststraten en testen door bedrijven zelf dreigen de GGD’s het zicht te verliezen op de ontwikkeling van het coronavirus.
EenVandaag meldt dat op basis van eigen onderzoek. Doordat ruim een derde van alle coronatests niet door de gezondheidsdiensten worden uitgevoerd en niet alle resultaten bij de GGD’s worden gemeld, is niet alles over de mate van verspreiding bekend.
Hoewel aanbieders van commerciële testen verplicht zijn positieve gevallen te melden bij de GGD’s, is dat nog niet centraal geregeld en verloopt dat traject moeizaam. Experts vrezen dat hierdoor een vertekend beeld ontstaat van de besmettingscijfers.
EenVandaag schat op basis van een steekproef onder 137 van deze particuliere testlocaties dat daar bijna 40.000 PCR-testen en 30.000 sneltesten worden afgenomen. Bij zorgaanbieders en bedrijven die zelf tests afnemen worden nog eens 100.000 testen per week uitgevoerd. Die optelsom van zo’n 170.000 testen vormt ruim een derde van het totaalaantal testen.
Bert Slagter van het Red Team, een onafhankelijke expertgroep gericht op preventie en bestrijding van corona, zegt tegen EenVandaag dat de commerciële tests het lastig maken om het effect van coronamaatregelen te meten. Hij stelt dat indien er veel buiten beeld wordt getest, de daling van besmettingen kan worden toegeschreven aan de maatregelen, terwijl het eigenlijk komt doordat veel mensen zich buiten de GGD om laten testen. „Zo ga je het effect van de maatregelen overschatten”, zegt Slagter.
Volgens EenVandaag wordt gewerkt aan strengere richtlijnen voor particuliere testlocaties en aan een portal, waarop externe partijen hun uitslagen kunnen melden. Die moet eind deze maand klaar zijn. GGD GHOR en het RIVM wijzen erop dat Covid-19 een meldingsplichtige ziekte is. „Het is geen verzoek, maar een meldingsplicht”, zegt de GGD. „Wij adviseren al weken, ga naar een officiële teststraat van de GGD”, voegt het RIVM er aan toe.