Europees Parlement wil oplossing Buttiglione
Het Europees Parlement wil dat aankomend voorzitter Barroso van de Europese Commissie zelf conclusies trekt uit de negatieve aanbeveling van de Italiaanse kandidaat–commissaris Buttiglione. De fractievoorzitters van de politieke partijen kwamen woensdag echter niet met een gemeenschappelijke eis.
De kans is groot dat achter de schermen wel druk op Barroso wordt uitgeoefend om op zijn minst een gebaar te maken naar het europarlement, dat over twee weken moet stemmen over de nieuwe Europese Commissie. Buttiglione heeft een negatief advies gekregen van de bevoegde parlementscommissie, onder meer vanwege zijn uitspraken over homo’s. Zowel de socialistische als de liberale fractie eist ’beweging’ van Barroso.
De fractievoorzitters van alle partijen hebben woensdag de adviesbrieven van hun eigen commissies over alle kandidaten verstuurd aan Barroso. „Wij ontvangen hem op 21 oktober en wachten op het antwoord dat hij zal geven. We hebben geen concrete vragen geformuleerd, maar ik ben er zeker van dat Barroso de resultaten in overweging neemt", was het enige dat parlementsvoorzitter Borrell erover kwijt wilde.
Woensdag liet de toekomstige Commissievoorzitter echter vanuit Estland weten dat „Buttiglione een uitstekende kandidaat is voor die positie". Hij verdedigde de Italiaan, ooit adviseur van de paus, als volgt: „Ik vind dat enkele van zijn ideeën, die stoelen op een diepreligieus geloof, geen hindernis vormen." Buttiglione is kandidaat voor de portefeuille Justitie.
De sociaal–democratische fractie, waar onder meer de PvdA toe behoort, heeft volgens europarlementariër Wiersma nog geen definitief standpunt bepaald. „Maar als Barroso geen enkele verandering wil doorvoeren, dan zal dat de stemming negatief beïnvloeden", denkt hij.
De brieven over de kandidaat–commissarissen zijn grotendeels uitgelekt. Naast de regelrechte afwijzing van Buttiglione is er ook flinke kritiek op de Nederlander Kroes, de Deense Fischer Boel, de Letse Udre en vooral de Hongaar Kovàsc. Vooral de christen–democraten, die de grootste fractie vormen, keuren de Hongaarse socialist af, volgens sommigen uit wraak omdat ’hun’ kandidaat Buttiglione zo onder vuur ligt.
Wiersma vindt de eisen aan Kovàsc onredelijk. „Dat is niet eerlijk. De kritiek op hem is onvergelijkbaar met de storm die over Buttiglione is losgebarsten."
Ook de liberalen eisen dat Barroso iets doet aan Buttiglione. „In onze fractie was zeer grote weerstand tegen hem", aldus voorman van de VVD’ers in het europarlement Maaten. Dat kan wat de liberalen betreft ook een belofte zijn dat individuele commissarissen moeten opstappen als het europarlement dat eist, iets wat niet geregeld is in het Europees verdrag.
CDA–europarlementslid Eurlings erkent dat Buttiglione een „fout heeft gemaakt" door een privézaak naar buiten te brengen. Hij noemt het zwakke optreden van de Hongaar Kovàcs echter „erger omdat hij niet competent is". Eurlings verwacht veel politiek overleg de komende dagen. Een oplossing ziet hij door Buttiglione zaken die hem in gewetensnood brengen, over te laten dragen aan een collega–commissaris.