Binnenland

Refoscholen open ondanks OV-staking

De staking in het openbaar vervoer treft donderdag ook het onderwijs. De reformatorische scholen sluiten de deuren echter niet. „We geven daarmee ook het signaal af dat we deze acties afwijzen”, zegt plaatsvervangend directeur C. Giljam van het Calvijncollege in Zeeland.

Onderwijsredactie
13 October 2004 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 01:45

Op de Zeeuwse scholengemeenschap hebben met name de locaties Goes en Krabbendijke te maken met het openbaar vervoer. Van de bovenbouwleerlingen komt meer dan de helft met het OV naar school. Op de locaties Middelburg en Tholen komen de meeste leerlingen met eigen vervoer.

„De lessen gaan morgen gewoon door en we hebben de docenten gevraagd om functioneel bezig te zijn, ook al zitten er maar een paar leerlingen in de klas”, zegt Giljam. „We hebben de leerlingen gevraagd om bij de bushalte of op het treinstation te kijken of er werkelijk geen vervoer is. Zo niet, dan mogen ze weer naar huis.”

Net als de Zeeuwse school heeft het Van Lodensteincollege in Amersfoort, Hoevelaken en Kesteren een brief naar de ouders gestuurd. „Daarin vragen we de ouders om zo veel mogelijk te proberen hun kinderen op school te krijgen, bijvoorbeeld door gezamenlijk met andere ouders iets te organiseren. Bij vorige stakingen bleken ouders daarin heel creatief te zijn.”

De ingehuurde bussen waarmee leerlingen uit de Betuwe, de Bommelerwaard en de regio Rhenen normaliter naar school komen, rijden donderdag gewoon. Dat geldt ook voor de Connexxion-bussen waarmee een groot aantal leerlingen van de Gomarusscholengemeenschap in Gorinchem vervoerd wordt. Slechts „een handjevol leerlingen” komt volgens plaatsvervangend rector M. van Genderen met het reguliere openbaar vervoer naar school.

De stakingen leken op de Gomarus toch voor problemen te zorgen vanwege de kortere lesdagen deze week, omdat een deel van de school op werkweek is in Engeland en Bennekom. „Als leerlingen normaal vroeger uit zijn, gaan ze met het reguliere openbaar vervoer naar huis. Nu zouden veel scholieren lang moeten wachten tot de schoolbus terugrijdt. Er is echter geregeld dat alle schoolbussen al om kwart voor één terugrijden. Alle lessen zijn in de morgen gepland.”

Op Scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen komt op een normale schooldag ongeveer de helft van de leerlingen met het openbaar vervoer naar school, zegt locatiedirecteur havo/vwo A. Wichers. Ook de Pieter Zandt stuurde de ouders dinsdag een brief met het verzoek alternatief vervoer te regelen of de leerlingen op de fiets naar school te laten gaan.

Een woordvoerster van hogeschool de Driestar zegt dat de tentamens daar morgen gewoon doorgaan. „Omdat de meeste studenten boven de 18 zijn en een rijbewijs hebben, zullen velen van hen per auto kunnen komen."

In tegenstelling tot wat de woordvoerster woensdag in de papieren uitgave van het Reformatorisch Dagblad verklaart, kunnen tentamens niet op een later tijdstip worden ingehaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer