Economie

OV gaat plat door staking

Door acties van de vakbonden tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet zullen er donderdag nauwelijks bussen en treinen rijden. De vervoerders hebben schadeclaims aangekondigd.

Van onze redacteuren
13 October 2004 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:45

De Nederlandse Spoorwegen verwachten geen treinen te kunnen laten rijden van donderdagochtend 05.00 uur tot vrijdagochtend 02.00 uur. Dit geldt ook voor de internationale treinen, waarvoor vervoersbewijzen kosteloos kunnen worden geannuleerd of omgeboekt.

NS adviseert de treinreizigers de berichtgeving te volgen via telefoonnummer 0900-2021163 (10 cent per minuut), www.ns.nl en de media. Op een aantal stations wordt gratis koffie uitgedeeld.

Niet alleen de treinen en het streekvervoer liggen donderdag stil. In Rotterdam, Groningen en Maastricht rijdt het stadsvervoer de hele dag niet. In Utrecht rijden tussen 10.00 en 14.00 uur geen trams en bussen. De HTM in Den Haag doet niet mee aan de staking en de trams, bussen en metro’s in Amsterdam rijden ook gewoon.

De vervoerders Railion, Connexxion, BBA en Arriva willen financiële schade als gevolg van de acties op de vakbonden verhalen. NS heeft dat nog in overweging.

De 21-jarige Delftenaar Hildebrand van Kuyeren is een website gestart (www.echtnieuws.nl/ovstaking) waarop mensen kunnen lezen wanneer ze bij een staking in het openbaar vervoer geld kunnen terugvragen.

Uit een peiling van Maurice de Hondt blijkt dat 49 procent van de Nederlanders achter de acties staat. De andere helft van de bevolking is tegen de staking. Van de PvdA-kiezers staat 86 procent achter de stakingsplannen. Bij VVD en CDA is dat slechts ruim een kwart, bij D66 nog geen 23 procent.

Volgens de vakcentrale MHP en de werkgeversorganisatie MKB-Nederland moet premier Balkenende de regie nemen in het conflict tussen kabinet en vakbeweging. „De premier moet met zijn vuist op tafel slaan. Hij heeft wel iets aan zijn voet, maar niet aan zijn vuist”, aldus W. Muller van de MHP. Beide organisaties hebben deze boodschap ook meegegeven aan staatssecretaris Van der Knaap, die dinsdag een gesprek had met MHP en MKB.

Van der Knaap is er als ’verkenner’ opuit gestuurd om na te gaan waar de belemmeringen zitten voor een hernieuwd gesprek tussen kabinet en vakbeweging. Zijn opdrachtgever is niet het kabinet, maar minister De Geus van Sociale Zaken, zo gaf Van der Knaap dinsdag in de Tweede Kamer aan. Zalm en hij waren door PvdA-leider Bos naar de Kamer geroepen om uitleg te geven over de missie van Van der Knaap. Volgens Bos is de opdracht van Van der Knaap tot mislukken gedoemd, omdat hij geen mandaat van het kabinet heeft.

Zalm bestrijdt dat. Hoewel de missie van Van der Knaap niet in het kabinet is besproken, waren premier Balkenende en hijzelf er vanaf het begin van op hoogte, aldus Zalm. Hij noemde het dinsdag schadelijk dat de verkenningspoging van Van der Knaap in de publiciteit is gekomen, waardoor er een „hype” is ontstaan. „Om effectief te zijn, moet zoiets in stilte gebeuren.”

De linkse oppositie gelooft niets van Zalms uitleg. Zij vindt het vreemd dat de waarnemend premier zo kleinerend doet over de verkenning door Van der Knaap. Zalm sprak de afgelopen dagen van „een beetje rondsnuffelen.” Volgens SP-leider Marijnissen is het vooral het CDA dat wil bemiddelen en is het kabinet over deze kwestie „tot op het bot verdeeld.” Zalm noemt dit „flauwekul.”

De vice-premier liet gisteren weten dat het kabinet over tal van onderwerpen met de sociale partners wil praten. Hij noemde de voorstellen die door onder meer het Centraal Planbureau zijn gedaan om te komen tot een „spaar-VUT” of tot meer deeltijdpensioen, zaken waarover gesproken kan worden. Ze kunnen volgens hem ook zonder nadere wetgeving geregeld worden. CNV-voorzitter Terpstra noemde die uitspraak dinsdag een „lichtpuntje.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer