Ex-top Ahold in het strafbankje
De rechtbank in Amsterdam zette woensdag de eerste stap in de strafvervolging van vier voormalige toplieden van supermarktconcern Ahold.
Het is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat justitie bestuurders aanpakt wegens boekhoudfraude.
De rechtbank stippelt woensdag en donderdag de route uit van de zaak tegen voormalig topman Cees van der Hoeven en diens financiële rechterhand Michiel Meurs. Hetzelfde geldt voor de vervolging van ex-bestuurder Jan Andreae en voormalig commissaris Robert Fahlin.
Meurs en Van der Hoeven stapten op nadat bekend werd dat er geheime afspraken waren over de zeggenschap bij onder meer de dochterbedrijven ICA in Zweden en Bompreco en Disco in Zuid-Amerika. Ahold telde het resultaat in de boeken mee, terwijl het niet de zeggenschap had.
Verder bleek er te zijn geknoeid met inkoopkortingen bij dochterbedrijf US Foodservice, waardoor de winst ten minste 880 miljoen dollar te hoog uitkwam. Door de malversaties verkeerde Ahold enige tijd aan de rand van de afgrond. Extra kredieten van banken hielden het concern op de been.
Justitie in de VS heeft de hoofdverdachten inmiddels gedagvaard. Het functioneel parket in Den Haag is bijna twee jaar bezig geweest met het onderzoek naar de fraude bij Ahold.
Ahold is het eerste Nederlandse bedrijf dat zich kan meten met dubieuze ondernemingen als Enron, Parmalat en Worldcom. In Amerika werden oud-bestuurders in de boeien geslagen en afgevoerd. In Italië verdwenen miljarden euro’s bij het zuivelconcern Parmalat. De bestuurders zaten langdurig in voorarrest. In Nederland gebeurde er niets.
De vennootschap Ahold bekende ongeveer twee weken geleden schuld. Ahold gaf „zonder voorbehoud” het onjuiste gebruik van zogenoemde ”side letters” toe tegenover justitie. Voor onder meer deze fout trof het concern een schikking van 8 miljoen euro. Hiermee staat het openbaar ministerie een stuk sterker. Het bedrijf gaf de fraude toe die speelde in de periode dat de vier gedaagde bestuurders verantwoordelijk waren voor het reilen en zeilen van de onderneming.
Justitie verdenkt de oud-bestuurders van oplichting en valsheid in geschrifte. Verder zouden ze de accountant hebben voorgelogen om ervoor te zorgen dat er een handtekening onder de jaarrekening kwam te staan. Ze hebben volgens het OM geholpen bij de publicatie van een valse balans en een valse jaarrekening.
Het OM liet het onderzoek uitvoeren door de opsporingsdienst FIOD-ECD. Die dienst onderzocht de zaak in Nederland en vier andere landen. Verder werden er enkele tientallen mensen gehoord. Ook deed FIOD-ECD invallen bij het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam.
Voorafgaand aan de zogeheten regiezittingen werd woensdagochtend eerst nog het bezwaar behandeld dat Van der Hoeven heeft aangetekend tegen zijn dagvaarding.