Shell bekijkt verkoop stroom- en lpg-poot
Shell onderzoekt de mogelijke verkoop van de lpg-tak en de elektriciteits-joint-venture Intergen. De verkoop van beide bedrijfsonderdelen kan Shell ruim 3 miljard euro opleveren.
Dat heeft de oliemaatschappij dinsdag bevestigd.
Shell en de Amerikaanse mede-eigenaar Bechtel bezitten wereldwijd twintig elektriciteitscentrales, waaronder de nieuwe gasgestookte Rijnmond-centrale. Het is onbekend of de centrales van Intergen tezamen of per stuk zullen worden verkocht. Shell heeft een belang van 68 procent in Intergen.
Analisten verwachten dat de verkoop van Intergen de winstgevendheid van Shell ten goede komt. De prestaties van Intergen blijven achter bij die van de olie- en gasactiviteiten van Shell. Analisten verwachten dat de verkoop van de joint venture 2,4 miljard euro oplevert.
Het grote aantal elektriciteitscentrales en de verscheidenheid aan typen bemoeilijken de verkoop van Intergen. Een groot deel van de centrales is bovendien gedeeltelijk eigendom van Intergen. Potentiële kopers zullen hierdoor veel tijd nodig hebben om een bod te bepalen.
Vorige maand meldde het olieconcern dat er zich een koper had gemeld voor het lpg-bedrijf. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times gaat het om een samenwerkingsverband van de investeringsmaatschappijen Goldman Sachs Capital Partners en Kohlberg Kravis Roberts (KKR).
„We zijn pas begonnen met het onderzoek naar de mogelijkheden voor de verkoop van de lpg-tak. We denken daar nog twaalf maanden voor nodig te hebben”, aldus een woordvoerder van Shell. Het concern wil niets kwijt over mogelijke geïnteresseerde kopers.
Na de afwaardering van zijn reserves dit voorjaar introduceerde Shell vorige maand een nieuwe strategie. Hierin is geen plaats meer voor bedrijfsonderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren of ondermaats presteren. Shell verwacht de komende drie jaar 8 tot 10 miljard euro op te halen met de verkoop van deze bedrijfsonderdelen.