Duitsland levert radicale moslimleider uit aan Turkije
De Duitse politie heeft de radicale moslimleider Metin Kaplan dinsdag opgepakt en het land uitgezet, nadat een rechtbank in Keulen had geoordeeld dat de 51-jarige imam mocht worden uitgeleverd aan Turkije.
De politie pakte Kaplan op in een internetcafé in Keulen. Zij bracht de ”Kalief van Keulen” daarna direct over naar de luchthaven van Düsseldorf. Daar werd hij ’s avonds op een vliegtuig naar Turkije gezet. Hij is in Istanbul overgedragen aan de Turkse autoriteiten.
Minister Schily van Binnenlandse Zaken zei dat buitenlanders die op ernstige wijze de openbare orde verstoren niets te zoeken hebben in Duitsland. Minister Behrens van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijnland-Westfalen noemde de uitlevering „een overwinning van de rechtstaat en de politiek.”
Kaplan is de stichter van de organisatie Kalifaatstaat. Hij wil in zijn geboorteland Turkije een islamitische staat vestigen met hemzelf aan het hoofd. Hij moet daar terechtstaan voor hoogverraad en terrorisme wegens een poging tot een aanslag met een vliegtuig.
Volgens Ankara zat Kaplan achter een samenzwering om in 1998 een vliegtuig met explosieven te laten neerstorten op het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse republiek, terwijl daar een ceremonie zou zijn met politici en militairen.
De rechtbank besloot dat Kaplan mocht worden uitgeleverd, ondanks het feit dat hij cassatie heeft aangetekend tegen een eerder vonnis om hem uit te wijzen. Tegen de uitspraak in Keulen kan Kaplan nog binnen twee weken in beroep gaan. Desondanks zetten de autoriteiten de uitleveringsprocedure direct in gang.
Volgens de rechter identificeren moslimextremisten zich met Kaplan en moest diens verblijf in Duitsland daarom zo snel mogelijk worden beëindigd. Het belang van Kaplan is ondergeschikt aan het belang dat de publieke zaak heeft bij zijn uitlevering, aldus de rechter.
De moslimleider kreeg in 2000 in Duitsland vier jaar cel omdat hij zijn volgelingen had aangezet tot moord op een rivaliserende moslimleider. De autoriteiten verboden een jaar later zijn organisatie Kalifaatstaat op verdenking van extremistische activiteiten en banden met het terroristennetwerk al-Qaida van Osama bin Laden.
Vorig jaar maart zat Kaplans straf erop, maar omdat Turkije zijn uitlevering vroeg bleef hij in de gevangenis. Kaplan voerde aan dat hij niet kon reizen omdat hij kanker zou hebben. Zijn advocaat had aan de rechter een rapport overlegd waaruit dat zou blijken. Kaplan mocht van de autoriteiten in de tussentijd de stad Keulen niet verlaten.
Eind juni maakte de politie al een klopjacht op Kaplan nadat die was verdwenen na een uitspraak van het hof in Münster dat hij mocht worden uitgeleverd. De politie staakte de actie nadat een rechter had bepaald dat de imam zeker twee maanden niet mocht worden uitgeleverd. Sindsdien moest Kaplan zich dagelijks melden bij de politie.