Binnenland

Vuurwerkverbod kan de zorg een hoop werk schelen

Een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling, zoals de 25 burgemeesters het Veiligheidsberaad wegens corona willen, zou de door het virus toch al zo overbelaste zorg in ieder geval nóg veel extra werk kunnen gaan schelen.

ANP
3 November 2020 12:12Gewijzigd op 16 November 2020 20:51

Op 31 december 2019 en 1 januari 2020 zijn volgens de site van Veiligheid.nl 385 personen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld wegens vuurwerkletsel. Naar schatting 900 personen gingen met vuurwerkletsel naar een huisartsenpost.

Tijdens de jaarwisseling moeten altijd weer veel hulpverleners bij voorbaat al paraat staan. Hoeveel werkuren het vuurwerk de Nederlandse zorgwereld jaarlijks uiteindelijk allemaal oplevert, is niet snel exact te zeggen. Volgens Tjeerd de Faber, oogarts en bekend tegenstander van consumentenvuurwerk, levert een derde van het oogletsel de zorg echter zelfs langdurig werk op, met name kinderen moeten soms jarenlang worden begeleid. De afgelopen jaarwisseling waren er 168 mensen met alleen al oogletsel door vuurwerk.

Plastisch chirurgen en hun zorgmedewerkers hebben met oud en nieuw ook de handen vol: tijdens en rond de laatste jaarwisseling behandelden leden van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vijftig mensen wegens ernstig letsel; alleen al van tien handen moesten er drie of meer vingers worden geamputeerd. Ook deze slachtoffers hebben veel zorg nodig.

Sinds het aantal uren dat er vuurwerk mag worden afgestoken is verlaagd, is het letsel al flink verminderd, zegt De Faber. Hij zou een verbod op consumentenvuurwerk dan ook een „unieke kans’ vinden om vast te stellen wat dit kan opleveren, ook voor de toekomst. Illegaal vuurwerk zal wel blijven voorkomen, maar nu nog legaal consumentenvuurwerk levert volgens hem 70 procent van de oogletselgevallen op. Volgens Veiligheid.nl werd van al het letsel zelfs 81 procent veroorzaakt door legaal vuurwerk.

Behalve extra werk zijn er ook extra kosten. Medische kosten en kosten door verzuim van het werk door vuurwerkongevallen die op de Spoedeisende Hulp of in het ziekenhuis moeten worden opgevangen, zijn jaarlijks 3,2 miljoen euro (cijfers over de periode 2014-2018).

Ook andere hulpdiensten hebben het zwaar tijdens de jaarwisseling. De laatste keer heeft de politie ruim 9300 incidenten geregistreerd; veel incidenten waren vuurwerkgerelateerd.

Al langer wordt er gesproken over en geëxperimenteerd met plaatselijke vuurwerkverboden. Een centraal professioneel vuurwerk kan dan een alternatief zijn, maar dat zit er nu niet in omdat samenkomsten moeten worden voorkomen wegens besmettingsgevaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer