Buitenland

Bonden dreigen staking Nigeria te verlengen

De Nigeriaanse vakbondsleider die een landelijke staking heeft uitgeroepen uit protest tegen verhoging van de brandstofprijzen, heeft dinsdag gewaarschuwd dat de staking zal worden uitgebreid als er op grote schaal geweld uitbreekt of de regering weigert naar zijn eisen te luisteren.

AP
12 October 2004 19:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:45

De staking, die maandag is begonnen, zou vier dagen duren en over twee weken worden herhaald als de prijzen niet zakken. Nu al zijn veel bedrijven in het land tot sluiting gedwongen en zijn de internationale olieprijzen naar een recordhoogte geschoten.

Grote geweldsuitbarstingen zijn tot nu toe achterwege gebleven, maar minstens twee personen zijn bij confrontaties tussen stakers en de politie om het leven gekomen.

‘Zodra ze beginnen te schieten, zodra ze beginnen te doden, zal het karakter van onze strijd veranderen’, zei Adams Oshiomhole, leider van het Nigeria Labour Congress, de grootste vakbond. ‘We behouden ons het recht voor (de staking) te verlengen. Dat besluit wordt donderdag genomen.’ Redenen voor verlenging zijn verdere arrestaties van vakbondsleiders – Oshiomhole werd zaterdag zelf kortstondig vastgehouden – en weigering van de regering om over verlaging van de brandstofprijzen te praten. De prijzen zijn in korte tijd sterk gestegen door een besluit van de overheid om subsidies af te schaffen.

Hoewel de internationale olieprijzen omhoog schoten in de verwachting dat de Nigeriaanse export van 2,5 miljoen vaten per dag door de staking zal worden stilgelegd, is dat tot nu toe niet gebeurd. Maar inmiddels heeft Koninklijke/Shell laten weten zijn productie met 20.000 vaten per dag te beperken omdat een belangrijke pijpleiding naar zijn exportterminal in de Nigerdelta is gaan lekken en in brand is gestoken. Het lek ontstond maandag door nog onopgehelderde oorzaak in Moghor in het Ogoni–district. Terwijl Shell een onderzoek instelde staken onbekende saboteurs de lekkende olie in brand, meldde het bedrijf, dat de helft van de Nigeriaanse olie–export voor zijn rekening neemt.

Hoewel de meeste stakers thuis blijven, gaan hier en daar groepen mensen de straat op om hun protest te laten horen tegen de hoge binnenlandse brandstofprijzen, die het gevolg zijn van een regeringsbesluit om de subsidies op brandstof af te bouwen. In Lagos blokkeerden betogers verscheidene doorgangswegen en gooiden zij voorruiten van auto’s kapot om mensen te dwingen thuis te blijven. In de zuidelijke stad Port Harcourt, centrum van de olie–industrie, werd minstens één betoger gedood toen de politie het vuur opende op betogers die met stenen gooiden en autobanden verbrandden op een toegangsweg naar de stad. In de noordelijke plaats Kaduna kwam maandag bij botsingen tussen de politie en betogers een jongen van 12 om het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer