Orgelspel en Spurgeon klinken in Senaat
Met kort orgelspel leidde SGP-Eerste Kamerlid Peter Schalk dinsdag zijn betoog in tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
Vanaf het spreekgestoelte liet Schalk via zijn telefoon een slotakkoord horen van het lied ”Ruwe stormen mogen woeden”, waarna hij de eerste vier regels citeerde.
„Een zeer passend lied voor het jaar 2020, dat ongetwijfeld de geschiedenis in zal gaan als het coronajaar”, lichtte Schalk toe.
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen behandelt de Eerste Kamer de belangrijkste plannen van de regering voor 2021, zoals het kabinet die op Prinsjesdag presenteerde. De beschouwingen in de Eerste Kamer vinden ruim een maand na het gelijknamige debat in de Tweede Kamer plaats.
Niet alleen anno 2020 zijn de tijden donker, in letterlijke zin was dit ook vele jaren geleden zo in de Amerikaanse staat Connecticut, memoreerde de SGP’er aan het eind van zijn betoog uit het boekje ”Woorden van Spurgeon”.
„Tijdens een wetgevende vergadering scheen het zonlicht als door verduistering totaal te verdwijnen. Menigeen dacht dat de laatste dag aangebroken was en in ontsteltenis stelden sommige leden voor de zitting te schorsen.
Toen rees een oud puriteins raadsheer op en zei, dat, zo de dag des oordeels gekomen was, hij wenste gevonden te worden op zijn plaats en bezig zijn plicht te doen en daarom stelde hij voor, dat men kaarsen zou laten brengen om de beraadslagingen voort te zetten.”
Donkere tijden, ook nu, maar laten we doen wat onze hand vindt om te doen, aldus Schalk.
„De verschillen die Nederland al had, worden groter”, zei CU-fractievoorzitter Mirjam Bikker in haar bijdrage aan het debat. „En de laagstbetaalden, degenen die in de sociaal zwakste wijken wonen, ervaren de meeste moeite en de grootste lasten. Het tegengaan van die groeiende afstanden is voor de ChristenUnie een van de grootste en belangrijkste opgaven van de regering voor de komende jaren”, stelde zij. Van het kabinet wilde zij weten hoe de regering hier in staat.
Bikker wees verder op de polarisatie en verharding „die onze samenleving helaas ook voor de coronacrisis kende” en die nu weer terug is. „De eerste golf bracht cadeautjes naar het Haagse HagaZiekenhuis. De tweede golf noodzaakt tot de inzet van extra beveiligers om agressieve familieleden van patiënten in toom te houden”, citeerde zij de Volkskrant van dit weekend. „Hoe zorgt het kabinet ook in de komende maanden dat zingeving, en versterking van een mentaliteit om de coronamaatregelen vol te houden, bevorderd wordt? Is dit onderwerp van gesprek met de burgemeesters, met de kerken en religieuze organisaties, met vrijwilligersinitiatieven? Worden lokaal initiatieven aangemoedigd?”, vroeg Bikker.