Binnenland

Dodenportretten

Niet het Woord, maar het plaatje. Dat is volgens ds. Hans van der Linden, predikant van de PKN-gemeente Open Hof in Ede, waar het om draait tijdens bepaalde diensten in kerkelijk centrum Emmaüs. „Afbeeldingen kunnen een belangrijke rol spelen in de dienst. De lezingen zijn daarbij ondersteunend.”

12 October 2004 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:44
…betekenisvolle avond…
…betekenisvolle avond…

De komende tijd staan in Emmaüs dodenportretten centraal. Maker is kunstenares Machteld Teekens. Ze werd geïnspireerd door dodenportretten op de askisten van Etrusken, een volk dat rond de achtste eeuw voor Christus in Italië leefde.

De dodenportretten stellen het gezicht voor van overledenen, waarop volgens Van der Linden emoties zijn waar te nemen. „De kunstenares is er op een hele vrije, creatieve manier mee omgegaan.”

Getuigt dat van eerbied voor de dood?
„Wij vinden van wel. Het kan aanleiding zijn voor een gesprek.”

Bent u niet bang dat kinderen wakker liggen van de afbeeldingen?
„Daarover hebben we van tevoren overlegd met scholen. We zijn daar niet bang voor. Volgens schooldirecties past het goed bij een onderwerp als verliesverwerking. Daar wordt heel open over gesproken.”

Albert Jan Regterschot

Couzy
Luitenant-generaal buiten dienst Hans Couzy was van 1992 tot 1996 bevelhebber der landstrijdkrachten. Het leverde hem de bijnamen ”lastpakgeneraal” en ”generaal blindganger” op. Ministers van Defensie leken maar geen greep te kunnen krijgen op de generaal, die het keer op keer nadrukkelijk voor zijn eigen manschappen opnam.

Couzy laat na zo veel jaar weer van zich horen. Hij is voorzitter geworden van de onlangs opgerichte Federatie van Nederlandse Officieren. De club is een samenwerkingsverband van officieren van landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee.

De FVNO is ontstaan uit „onvrede” bij officieren over de wijze waarop hun belangen nu worden behartigd. „Het is de hoogste tijd dat officieren van de krijgsmachtdelen zich verenigen en hun krachten bundelen”, meent Couzy.

Er is toch al een Nederlandse Officieren Vereniging?
„Zeker. Ik ben een van de oprichters en zelfs een tijdje eerste voorzitter geweest. Ik ben nog steeds lid, maar dat is binnenkort voorbij.”

En anderen volgen uw voorbeeld?
„Er zijn er al veertig overgekomen. Het beeld is te versnipperd. We moeten met één, krachtige, stem naar buiten treden.”

Duidelijk: Couzy is terug in het schuttersputje.

Riekelt Pasterkamp

Christelijke houseparty
„Een leuke, veilige en betekenisvolle avond.” Met dat doel organiseert Stichting Escence zogeheten christelijke houseparty’s. Afgelopen vrijdagavond van tien uur tot zaterdagochtend vier uur vond het evenement voor het eerst plaats in Club Silverdome, een onlangs heropende discotheek in Huizen. „Agressieve muziek of muziek met negatieve teksten wordt niet gedraaid, maar verder komen de modernste platen uit de dance charts voorbij”, aldus de organisatie. De eerste zeven edities van het Escence Dance Event kenmerkten zich door een „positieve sfeer”, mede door een „streng drugsbeleid.”

Drugscontrole op een christelijke houseparty?
Peter van de Fliert van Escence: „Er komen ook niet-christenen. Op normale houseparty’s wordt drugsgebruik getolereerd. Sommigen staan strak van de pillen. Dat zul je bij ons niet zien.”

Christelijke waarden en house, gaan die samen?
„Ik kan me voorstellen dat mensen aan dit nieuwe fenomeen moeten wennen. Maar ik verlang wel dat ze nadenken. In de Middeleeuwen zag men een pijporgel in de kerk als duivels. Op onze avonden kunnen christenjongeren in contact komen met niet-christenen. Daar kunnen evangelisatiegesprekken uit groeien.”

In die herrie?
„Er zijn ook ruimtes waar zachte muziek is. Daar kun je lekker rustig praten.”

Johannes Visscher

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer