Franse filosoof Derrida overleden
PARIJS - Een van de bekendste vertegenwoordigers van het postmodernisme, de Franse filosoof Jacques Derrida, is vrijdagavond op 74-jarige leeftijd overleden.plattekst (u15,1,0(Derrida werd vooral bekend door zijn zogeheten deconstructietheorie. Daarin ontleedde hij geschreven teksten om erachter te komen wat hun verborgen boodschappen waren. Hij stelde dat de betekenis van een tekst nooit definitief is, maar afhangt van de manier waarop iedere lezer die interpreteert. Hij liet zich inspireren door de Duitse filosoof Martin Heidegger en de psychoanalist Sigmund Freud. Zijn werken, waarvan enkele in het Nederlands verschenen, zijn door sommige critici afgedaan als nihilistisch en absurd.
God was voor Derrida geen persoonlijk wezen, maar „de oorsprong van de taal en verwijzingssamenhang.” God betekent voor hem dat een mens zich niet van deze wereld kan losmaken. „Hij is de aanduiding voor de onoverkomelijke grens van het bestaan.”
Derrida doceerde aan de Sorbonne in Parijs en Harvard in de Verenigde Staten. Zijn opvattingen vonden behalve in Frankrijk vooral onder literatuurcritici in de VS veel aanhang.
Derrida was ook politiek actief. Hij zette zich in de voor de rechten van migranten in Frankrijk, nam het op voor Oost-Europese dissidenten en streed tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.
Vorig jaar verscheen er een documentaire over hem. Terwijl Derrida door zijn bibliotheek liep, vroeg een van de makers of de hoogleraar al die boeken had gelezen. „Nee”, zei Derrida kwajongensachtig. „Slechts vier. Maar ik heb ze wel zeer, zeer zorgvuldig gelezen.”
Derrida leed sinds vorig jaar aan alvleesklierkanker.