Wetenschap & techniek

NASA vindt water op de maan

Op de verlichte zijde van de maan is meer water aanwezig dan gedacht. Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontdekten het water in de zogeheten Claviuskrater.

Redactie wetenschap
27 October 2020 12:23Gewijzigd op 16 November 2020 20:46

Het gaat om een colablikje water per vierkante meter, schreef de NASA maandag in wetenschappelijk tijdschrift Nature Astronomy. Het water werd ontdekt met infraroodcamera’s aan boord van het Sofia-vliegtuig van de NASA.

Hoewel de Saharawoestijn meer dan honderd keer zoveel water bevat als de maanbodem, noemen de wetenschappers de ontdekking belangrijk voor toekomstige maanmissies; de NASA wil rond 2024 weer astronauten op de maan te zetten. Andere maanwetenschappers noemen dit water echter ongeschikt voor maanmissies. „Je gaat geen druppel water uit deze stenen krijgen”, zegt astronoom Rens Waters op nu.nl.

Volgens hoofdonderzoeker Casey Honniball van NASA’s Goddard Space Flight Center staan er op de maan geen plassen water. De watermoleculen liggen zover uit elkaar dat het water niet vloeibaar of vast te noemen is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer