Binnenland

Bewoner van verpleeghuis lijdt chronisch

Zeven van de tien bewoners van verpleeghuizen lijdt chronisch pijn. Ruim 40 procent heeft heel veel pijn. Vier van de tien bewoners met pijn spreken daar niet met het personeel over.

ANP
12 October 2004 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 01:44

Dat blijkt uit een onderzoek onder een kleine 500 verpleeg- en verzorgingshuisbewoners die nog goed in staat zijn om zich te uiten. Het onderzoek in drie instellingen is uitgevoerd door het Pijnkenniscentrum van het Erasmus MC in Rotterdam.

Volgens onderzoekster en hoofd van het Pijnkenniscentrum R. de Wit vindt iets meer dan de helft van de bewoners dat de arts en verpleegsters genoeg aandacht besteden aan pijn. Velen zeggen slecht te slapen en zijn somber of gespannen door de pijn. De Wit sprak maandag over dit onderwerp tijdens een bijeenkomst in het kader van de Wereld Pijndag in Den Haag.

Volgens De Wit zijn de problemen grotendeels onnodig. De meeste pijn kan met medicijnen worden verzacht. Uit haar onderzoek blijkt dat zowel bewoners als het personeel van verpleeghuizen weinig over pijnbestrijding weten. Er zijn ook geen systemen waarin pijn geregistreerd wordt, zoals dat wel steeds vaker in ziekenhuizen gebeurt. Bij een dergelijk systeem kunnen patiënten zelf op een meetlatje aangeven hoe erg de pijn is. Hiermee kunnen artsen een beter beeld krijgen van het lijden en het effect van pijnbestrijding in de gaten houden.

Volgens De Wit blijkt uit eerder onderzoek dat ongeveer de helft van de ouderen bang is om verslaafd te raken aan de pijnstiller morfine. Ook onder hulpverleners bestaat dit idee nog, terwijl die angst volgens De Wit onterecht is.

Het is tegenwoordig bekend dat het gebruik van morfine tegen pijn niet tot verslaving leidt en dat het gebruik makkelijk af te bouwen is, stelt De Wit. Ouderen denken zelf ook vaak dat de ouderdom met gebreken komt en dat pijn daar bij hoort, zegt ze. Er wordt niet systematisch naar gevraagd en ouderen geven het zelf niet aan.

Aan de andere kant wijst ze er op dat het ook lastig is voor hulpverleners. Ouderen hebben vaak meerdere kansen en lopen meer risico op nadelige bijwerkingen van medicatie. Bovendien worden medicijnen bijna nooit getest op mensen boven de 65 jaar. De Wit pleit ervoor dat dit meer gebeurt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer