Pacemaker zorgt voor problemen
Een pacemaker van het Amerikaanse bedrijf Medtronic moet bij mensen die geen of onvoldoende eigen hartritme hebben, worden vervangen, omdat het apparaat problemen kan vertonen. Vooral bij kinderen bestaat een kans dat de hartslagregelaar niet werkt zoals het hoort.
In Nederland moeten ongeveer vijftig personen worden gecontroleerd. De meesten van hen zijn al opgeroepen. Volgens directeur F. Lindemans van Medtronic in Eindhoven lopen de patiënten die nog een eigen hartritme hebben, geen gevaar. „Voor de meeste mensen is het niet levensbedreigend, omdat zij nog wel een eigen hartritme hebben, maar voor het kleine percentage dat geen eigen hartritme heeft, is het wel gevaarlijk”, aldus de directeur zaterdag.
Van de pacemaker, de tweekamerversie van het model Kappa 700/600 uit 1997, zijn er wereldwijd in totaal 255.000 verspreid. Naar schatting kan er bij 1,5 procent (4000 exemplaren) daarvan een probleem optreden. Volgens Lindemans gaat het in Nederland om ongeveer vijftig personen die mogelijk in de risicogroep vallen.
Het gaat daarbij vooral om magere mensen en kinderen, waar de pacemaker dieper moet worden geïmplanteerd, onder een borstspier of in de buikwand in plaats van onder de huid. Bij die groep is niet voldoende ruimte onder de huid, waar de hartslagregelaar normaal wordt geplaatst.
Doordat de desbetreffende spier samentrekt, kan er druk komen op de pacemaker, dat weer kan leiden tot de breuk van een draadje in de elektronica. Als de bewuste persoon in zo’n situatie geen of onvoldoende eigen hartritme heeft, ontstaat de gevaarlijke situatie.
Cardiologen moeten nu onderzoeken bij hoeveel mensen van de risicogroep vervanging van de hartslagregelaar noodzakelijk is. Medtronic heeft alle ziekenhuizen waar de pacemaker wordt geïmplanteerd, via een brief op de hoogte gesteld.
Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) werd afgelopen dinsdag op de hoogte gesteld van het probleem met de pacemaker. De vijftien patiënten (dertien kinderen en twee volwassenen) die in het AZG de desbetreffende pacemaker hebben gekregen, waren woensdag ingelicht. De afgelopen dagen is een aantal patiënten al van een nieuwe hartslagregelaar voorzien.
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) heeft 25 personen met de desbetreffende pacemaker opgeroepen zich bij het ziekenhuis te melden. Ze krijgen een andere hartslagregelaar.
Medtronic kwam het euvel op het spoor doordat bij 53 patiënten die deze pacemaker droegen, problemen optraden. Onderzoek wees uit dat de dragers de hartslagregelaar veelal onder een spier geïmplanteerd hadden gekregen. Volgens het bedrijf is er tot dusver nog niemand overleden. Het bedrijf heeft het model inmiddels aangepast.