Europese tv’s sneller in brand dan Aziatische
Televisietoestellen van Europese producenten vatten veel sneller vlam dan die van Aziatische fabrikanten. Dat concludeert het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) na een test zaterdag met televisies van Aziatische en Europese makelij.
Het Nibra probeert nu de grootste Europese producent te bewegen tot het gebruik van kunststof die minder snel vlam vat.
In Nederland breken jaarlijks 6000 branden in woningen uit. Het aantal doden ligt op ongeveer vijftig en het aantal gewonden op 500. „De Nederlandse overheid heeft zichzelf een aantal jaren geleden ten doel gesteld het aantal doden als gevolg van woningbranden terug te dringen. Op dat gebied is echter nog weinig gerealiseerd”, aldus R. Hagen, plaatsvervangend directeur van het Nibra zaterdag. De demonstratie was onderdeel van een discussiebijeenkomst van D66 Gelderland over rampenbestrijding.
Een van de belangrijkste oorzaken van huisbranden zijn consumentenproducten die vaak door kortsluiting vlam vatten. Vooral over het plastic dat wordt gebruikt voor de ombouw van televisies maakt het Nibra zich zorgen. „Plastic is gemaakt van olie en heeft een vuurbelasting die gelijk staat aan 4 liter benzine.” Het grootste gevaar zit in de giftige rook en gassen die vrijkomen als een televisietoestel in de brand vliegt. Die zijn levensbedreigend voor de mens.
„Het verschil tussen Europese en Aziatische producenten van televisietoestellen is groot. De grootste Europese tv-producent heeft in het verleden aanpassing van de behuizing van de hand gewezen. Ik vind dat de producenten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen door over te gaan op een behuizing van zogeheten VO-plastic.”
Het Nibra wilde de naam van de producent waarmee het in contact is niet noemen. De televisies die in Nederland en in geheel Europa worden verkocht voldoen aan de Europese brandveiligheidstandaard. Hoewel de brandweer onderkent dat deze standaard de consument voldoende beschermt voor het ontstaan van vuur binnenin de tv, is het niet zo dat deze standaard de consument voldoende beschermt voor het ontstaan van vuur aan de buitenkant. Opvallend is dat Europese fabrikanten wel het veiligere plastic gebruiken voor de Aziatische en Amerikaanse markt. Daar ligt de veiligheidsnorm hoger.
Een woordvoerder van Philips, de grootste tv-producent in Europa, zegt dat er indringend wordt gekeken naar de brandveiligheid van televisies. „Wij doen daar continu onderzoek naar en komen tot de conclusie dat onze toestellen niet vaker bij brand betrokken zijn dan andere televisies. Dan heb ik het over branden die buiten de televisie ontstaan”, aldus een zegsman bij Philips.
De praktijk wijst echter anders uit, zo bleek zaterdag tijdens de test. De Philips-televisie vatte in korte tijd vlam, de toestellen van Sony en Panasonic niet.