Nog drie ministers Suriname positief getest, onrust in parlement
Nadat afgelopen weekend de Surinaamse minister Diana Pokie van Grond- en Bosbeheer positief werd getest op Covid-19, zijn twee ministers die in haar buurt zijn geweest ook positief gebleken. Later op de dag maakte president Chan Santokhi bekend dat ook minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie positief heeft getest.
De andere twee besmette ministers zijn David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en Reshma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken. Santokhi kreeg het nieuws over de derde besmetting te horen tijdens een schorsing die was aangevraagd door de fractieleider van de grootste oppositiepartij NDP. Het was de oppositiepoliticus ter ore gekomen dat Amoksi voor hij zijn testresultaat had gekregen, naar het parlementsgebouw was gegaan en deelnam aan de vergadering.
Volgens Santokhi is er een misverstand in het spel geweest waardoor de Justitieminister dacht niet besmet te zijn. De NDP-fractieleider sprak over een „heel onverantwoorde daad” van minister Amoksi om toch naar de vergadering te komen. Toen de fractieleider door bleef praten over de kwestie en niet luisterde naar parlementsvoorzitter, kreeg de politie de opdracht om de NDP-er uit de zaal te zetten. De vergadering is verdaagd omdat de zaal ontsmet moest worden.
Drie andere bewindslieden die op werkbezoek zijn in buurland Guyana zijn niet getest. Volgens de voorlichtingsdienst CDS zijn zij niet in nauw contact geweest met Pokie. Het gaat om de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Amar Ramadhin van Volksgezondheid en Riad Nurmohamed van Openbare Werken.
Hoewel er in Suriname iedere dag nieuwe besmettingen vastgesteld worden, is sprake van een dalende trend. Het aantal actieve gevallen is volgens de officiële overheidswebsite afgenomen van 92 naar 89. Afgelopen etmaal werden elf personen positief getest, terwijl er dertien genezen werden verklaard. Van de 208 testen waren er 197 negatief.
Het aantal doden staat op 108. In de ziekenhuizen zijn 38 mensen opgenomen van wie drie op de intensive care liggen. 51 positief geteste mensen zijn in isolatie geplaatst terwijl er 507 in quarantaine zijn. Dat zijn vooral reizigers uit Nederland, Brazilië en Amerika. Zij zijn verplicht tien dagen in quarantaine te gaan na aankomst in Suriname.