Forse verliezen op Europese beurzen
De AEX is donderdag fors lager geëindigd, evenals andere belangrijke graadmeters in Europa. De tweede golf aan coronabesmettingen in Europa zorgt voor toenemend pessimisme op de handelsvloeren. Olieconcerns behoorden tot de grote verliezers, nu het vooruitzicht van verminderde economische activiteit de olieprijzen omlaag sleurt.
De AEX-index op beursplein 5 sloot 2 procent lager op 560,47 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 838,07 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 2,5 procent.
Olie- en gasconcern Shell sloot 3,7 procent lager en behoorde tot de grootste verliezers bij de hoofdfondsen. In de Midkap verloor SBM Offshore, de maritiem dienstverlener met veel klanten in de olie-industrie, 3,7 procent. Bodemonderzoeker Fugro kelderde bijna 12 procent, maar dat had ook te maken met de herfinanciering van schulden en nieuwe aandelenuitgifte waarover het bedrijf onderhandelt. In Londen zakte BP 2,9 procent en Total verloor 3,3 procent in Parijs.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 40,31 dollar, na eerder op de dag onder de 40 dollar te zijn gedoken. Brent-olie werd 1,7 procent goedkoper op 42,59 dollar per vat.
Unibail-Rodamco-Westfield voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een winst van bijna 14 procent. Een groep aandeelhouders onder aanvoering van voormalig Unibail-baas Léon Bressler roept medeaandeelhouders op tegen de plannen voor een aandelenuitgifte te stemmen. Het winkelvastgoedfonds wil voor 3,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven om de schuldenlast terug te dringen.
Op de lokale markt klom CM.com 2,4 procent. Het technologiebedrijf heeft weinig last van de coronacrisis en zag de kwartaalomzet fors stijgen. Chiptoeleverancier RoodMicrotec, die ook met cijfers kwam, verloor 1,9 procent.
Ryanair verloor ruim 4,3 procent in Dublin. De Ierse budgetmaatschappij schroeft de capaciteit in de wintermaanden fors terug vanwege de nieuwe coronarestricties en dalende vraag naar tickets. Concurrenten easyJet en Lufthansa zakten tot 3,2 procent en in Amsterdam verloor Air France-KLM 2,4 procent.
De euro was 1,1704 dollar waard, tegen 1,1757 dollar een dag eerder.