Zorg predikanten over koers GKV
Acht predikanten uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) hebben door middel van een manifest hun „grote zorg” naar buiten gebracht over ontwikkelingen in hun kerkverband.
In het manifest brengen ze een aantal thema’s naar voren als schriftgezag, prediking, het vierde gebod, kerk en kerkregering, liturgie en kerkelijke eenheid. Volgens een zaterdag uitgegeven persbericht gaat achter een aantal zorgpunten „een veranderd denken schuil, dat wel in de praktijk van het kerkelijk leven tot uiting komt, maar zich niet nader verantwoordt.” Met „zorg en verdriet” zien de acht predikanten deze ontwikkelingen aan.
Het doet hun, naar eigen zeggen, ook „pijn dat op grond van verontrusting over deze thema’s inmiddels meer dan 1000 leden met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt gebroken hebben, terwijl anderen overwegen dat te doen.”
De predikanten hebben een website geopend onder de naam www.gereformeerdblijven.nl. „Op deze website stellen zij in een gezamenlijk schrijven genoemde onderwerpen indringend aan de orde.” Regelmatig zullen deelonderwerpen op de website worden aangeboden in de vorm van artikelen.
De predikanten spreken er hun verdriet over uit dat de manier van theologiseren en discussiëren in hun kerken „hen dringt tot het stellen van vragen over trouw en binding aan de Schrift, de belijdenis en de kerkorde. Ze hopen van harte dat terugkeer van verschillende reeds ingeslagen wegen mogelijk zal blijken”, aldus het persbericht.
Op de website wordt dieper op een aantal zorgpunten ingegaan. „Te denken valt aan het kritisch afstand nemen van wat de kerken over Genesis 2 en 3 uitgesproken hebben in de zaak-Geelkerken in 1926”, aldus de website. „Ook het ’letterlijk’ nemen van wat Genesis 1 vertelt over de schepping wordt van vraagtekens voorzien in publicaties en preken. Het zijn punten waar we tot voor enige jaren de Christelijke Gereformeerde Kerken kritisch op meenden te moeten bevragen (Oosterhoff, Loonstra). Nu wordt daar afstand van genomen. Het niet als geschiedenis aanvaarden wat de Bijbel vertelt over Jona, over Job, David en Goliath etc. wordt als wettige uitlegmogelijkheid publiek overwogen en gepraktiseerd. Zowel in het rapport over huwelijk en echtscheiding als in het rapport van de Nederlands Gereformeerde Kerken over de vrouw in het ambt komt een manier van omgaan met de Schrift naar voren die onder ons aan invloed wint, maar een breuk betekent met het gereformeerde verleden. De tijd en omstandigheden waarin wij nu leven gaan in toenemende mate een beslissende rol spelen in wat men van de Schrift nog als blijvend geldig wil aanvaarden.”
Ook ook over de inhoud van liederen die in de gemeenten gezongen worden, hebben de acht predikanten hun zorgen. „Het geeft ons zorg dat schriftuurlijk beargumenteerde bezwaren tegen bepaalde liederen lang niet altijd inhoudelijke beantwoording van de synode ontvingen. De keuze in dit soort zaken wordt nogal eens eerder gevoelsmatig dan schriftuurlijk onderbouwd en verantwoord.”