Buitenland

EU–ministers praten over boycot Birma

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag in Luxemburg bijeen voor overleg over onder meer Birma en Libië. De EU wil een boycot van Birma, waardoor Europese bedrijven niet meer mogen investeren in Birmese staatsondernemingen. Ook zouden leden van de Birmese junta en hun familieleden niet meer naar Europa kunnen reizen.

ANP
11 October 2004 06:58Gewijzigd op 14 November 2020 01:44

De EU vindt dat Birma nog te weinig heeft gedaan aan verbetering van de mensenrechten. Zo is tegen de eis van Europa in ex–winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Aung San Suu Kyi nog steeds niet vrijgelaten. Ook is er te weinig bewegingsvrijheid voor leden van haar democratische oppositiebeweging NLD.

Frankrijk heeft zich lang verzet de boycot, omdat de Franse oliemaatschappij Total een contract wil sluiten met een Birmees staatsbedrijf. De Franse president Chirac wil de „dialoog met Birma open houden". Toch lijken de andere lidstaten vastbesloten over te gaan tot de boycot, die zij maandag formeel zouden moeten bekrachtingen.

Verder staat opheffing van het wapenembargo tegen Libië op de agenda. Sinds de Libische leider Khadaffi aankondigde alle massavernietigingswapens op te willen geven, staat de EU weer open voor samenwerking met Libië. Probleem is wel dat nog vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts in Libië ter dood zijn veroordeeld, omdat zij zouden hebben meegewerkt aan verspreiding van het HIV–virus, dat kan leiden tot aids. De EU overweegt Libië enigszins tegemoet te komen door een groep van HIV–experts naar het Noord–Afrikaanse land te sturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer