Metaalprijzen stijgen door groei Chinese economie
De enorme groei van de Chinese economie leidt niet alleen tot hoge olieprijzen. Ook metalen als koper en aluminium kosten de laatste tijd steeds meer. Deze week kwamen de prijzen op recordniveaus.
Als de productie niet snel toeneemt, kunnen tekorten ontstaan. De industrie ondervindt daarvan de grootste hinder. Consumenten lijken zich voorlopig minder zorgen te hoeven maken.
Aluminium, waarvan onder meer bierblikjes worden gemaakt, is dit jaar 14 procent in prijs gestegen tot 1850 dollar per ton. Bij koper bedroeg de stijging 30 procent tot 3000 dollar. Begin dit jaar kwamen de prijzen op recordhoogten, daarna zakten ze iets terug en nu zitten ze boven het oude recordniveau. Daarin lijkt voorlopig geen verandering te komen.
Als de olieprijs omhooggaat, wordt vrijwel direct duidelijk wat dat voor de consument betekent. Die moet aan de pomp meer betalen en houdt daardoor minder geld over voor andere zaken. Bij metaal is dat verband minder direct.
De industrie ondervindt duidelijk hinder van de hoge grondstoffenprijzen. Eind vorige maand zag de Zweedse fabrikant van witgoed Electrolux zich gedwongen met een winstwaarschuwing te komen omdat de metaalprijzen de pan uitrijzen. In verband met de concurrentie in de witgoedbranche wordt de prijsstijging niet doorberekend in de verkoopprijs van bijvoorbeeld een wasmachine.
Ook de auto-industrie kan haar borst natmaken. De metaalproducenten hebben voor volgend jaar een prijsverhoging van zo’n 20 procent in het vooruitzicht gesteld. De winstmarges zullen dan kleiner worden. Ook hier is de kans groot dat het daarbij blijft en dat de aanschaf van een auto niet duurder wordt, zegt analist Richard Keizer van onderzoeksbureau Iris (Rabobank/Robeco).
Hoewel net als bij de oliehandel sprake is van speculaties, hangt de prijsstijging bij metalen vooral samen met de grote vraag in China. Dat land alleen al is goed voor 30 procent van de vraag naar ijzererts en 20 procent van de vraag naar koper.
Dat zijn enorme hoeveelheden. Het wel en wee van China heeft dan ook direct zijn weerslag op de metaalprijzen. Toen de regering in Peking eerder dit jaar stappen nam om de snelle economische groei af te remmen, gingen de prijzen omlaag. Toch lijkt China dit jaar weer af te stevenen op een groei van 9 procent. De metaalprijzen stijgen navenant.
Volgens Keizer is in de metaalsector momenteel sprake van een „fragiel evenwicht” tussen vraag en aanbod. Op een aantal markten, zoals die van nikkel, is zelfs sprake van tekorten. „In landen als Australië en Brazilië wordt weliswaar een grotere productie van metalen en andere grondstoffen zoals ijzererts voorzien, maar voordat die goed en wel van de grond komt zijn we wel een paar jaar verder”, aldus de analist.
Een groot deel zal afhangen van China. Als dat land zo hard blijft groeien als nu is de kans groot dat er inderdaad meer tekorten ontstaan, met alle gevolgen van dien.
De staalproducenten zijn voorlopig de lachende derde, want die varen wel bij de hogere prijzen. Op de Amsterdamse effectenbeurs is de koers van het Nederlands-Britse Corus dit jaar 84 procent gestegen. Het bedrijf is daarmee een van de best presterende fondsen op het Damrak.