Mogelijk dubbel verzoek tot herziening in zaak-Nienke
Het openbaar ministerie en de advocaten mr. J. Taekema en mr. G. Spong zijn in overleg over het tegelijkertijd indienen van een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad voor de tot achttien jaar cel en TBS veroordeelde C.B. Dat hebben beide advocaten vrijdag laten weten.
De 35-jarige B. kreeg deze straf in 2002 door het gerechtshof in Den Haag opgelegd voor de verkrachting van en moord op de 10-jarige Schiedamse Nienke Kleiss.
Eind augustus heropende justitie het onderzoek naar de misdrijven nadat een 25-jarige man uit Hoek van Holland bekende dat hij Nienke op 22 juni 2000 in het Beatrixpark in Schiedam heeft misbruikt en gewurgd. De verdachte zat al vast op verdenking van twee andere zedenmisdrijven.
Het openbaar ministerie zegt dat het sinds de nieuwe ontwikkelingen in de zaak wel in gesprek is met de advocaten van B., maar dat er van plannen tot een gecombineerd herzieningsverzoek nog lang geen sprake is.
B., die als pedoseksueel bekendstaat bij justitie, werd enkele maanden na de gruwelijke misdrijven als verdachte aangehouden. Hij legde aanvankelijk een bekentenis af, maar trok die later weer in. Rechtbank en hof veroordeelden hem, de Hoge Raad verwierp een beroep in cassatie en wees betrekkelijk recent een verzoek tot herziening van zijn zaak af. Aan de schuld van B. werd door velen getwijfeld.
Eerder deze week werd bekend dat de nieuwe verdachte zijn bekennende verklaring zowel bij de rechter-commissaris als bij de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft herhaald. Deskundigen verrichten momenteel DNA-onderzoek. Op slachtoffer Nienke zijn destijds DNA-sporen van een onbekende gevonden. De sporen konden niet worden gekoppeld aan B.
De advocaten wachten met spanning de resultaten van het DNA-onderzoek af. Als dit een ”match” (overeenkomst) oplevert met de genetische identiteit van de nieuwe verdachte, is B. zo goed als zeker vrij man. Het onderzoek neemt naar verwachting nog enkele weken in beslag.
Mochten er daadwerkelijk twee herzieningsverzoeken komen, dan zou dat een unicum zijn in de Nederlandse rechtsgeschiedenis. Volgens raadsman Taekema zijn er twee mogelijkheden. Als de Hoge Raad het herzieningsverzoek in behandeling heeft genomen, kan dit college de vrijlating van B. gelasten. De andere mogelijkheid is dat het OM zelfstandig besluit de tenuitvoerlegging van het arrest van het hof op te schorten of te beëindigen.
Vorig jaar gelastte de Hoge Raad de heropening van de zaak tegen Ernest L., die veroordeeld was in de Deventer moordzaak. Aan het slot van het herzieningsproces werd L. bij het hof in Den Bosch op basis van nieuwe belastende feiten echter weer veroordeeld en opnieuw gevangengenomen.