Kleine winsten op Europese beurzen
De Europese aandelenbeurzen lieten donderdag kleine winsten zien. De hoop op extra steun voor de Amerikaanse economie keerde terug nadat president Donald Trump had verklaard toch bereid te zijn een extra steunpakket te ondertekenen. Eerder trok Trump nog de stekker uit de onderhandelingen met de Democraten over een omvangrijk stimuleringspakket voor de grootste economie ter wereld. Beleggers hielden daarnaast de blik gericht op de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in veel Europese landen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 556,63 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 843,81 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 0,5 procent aan.
Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 3,4 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een plus van 2,3 procent. De chipbedrijven ASML en ASMI stegen 0,4 procent, dankzij positieve handelsberichten van chipmakers Samsung en TSMC. Staalconcern ArcelorMittal en techinvesteerder Prosus stonden onderaan met minnen van 1,4 procent.
Bij de middelgrote bedrijven stond bouwer BAM bovenaan met een winst van 3,6 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore klom ruim 3 procent, na een adviesverhoging door Société Générale. Roestvrijstaalmaker Aperam sloot de rij met een verlies van 1,4 procent.
Fastned werd 37 procent meer waard op de lokale markt. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat het Nederlandse snellaadbedrijf samen met de Amerikaanse maker van elektrische auto’s Tesla het grootste snellaadstation van Duitsland opent.
In Londen verloor easyJet 0,3 procent. De Britse budgetvlieger verwacht in zijn gebroken boekjaar een verlies te lijden van tot 845 miljoen pond (929 miljoen euro) vanwege de coronapandemie. Het is het eerste jaarverlies ooit voor het bedrijf. Volgens mediaberichten heeft easyJet ook om meer noodsteun gevraagd van de Britse overheid. Het Britse gokbedrijf GVC Holdings dikte ruim 3 procent aan dankzij een verhoging van de winstverwachting.
De euro stond op 1,1760 dollar, tegenover 1,1769 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 40,58 dollar. Brentolie klom 1,8 procent in prijs tot 42,73 dollar per vat.