Tonino handelde in strijd met de regels
Officier van justitie J. Tonino had zijn computer nooit aan de straat mogen zetten. Hij had het apparaat moeten inleveren bij het parket, waar het vernietigd had moeten worden. Dat staat in het handboek beveiliging van Justitie dat minister Donner er donderdag bijhaalde in de Kamer, waar hij uitleg moest geven over de kwestie.
De bewindsman noemde de handelswijze van Tonino donderdagavond „een ongelooflijke stommiteit". Vooralsnog is hem niet gebleken dat Tonino strafbaar is.
VVD’er Luchtenveld had gevraagd om het zogeheten interpellatiedebat. Hij wilde weten of de fout van Tonino gevolgen heeft voor lopende onderzoeken, of er maatregelen tegen de officier zijn genomen en welke stappen Donner onderneemt om de regels te verscherpen.
Donner vindt niet dat de regels moeten worden aangescherpt, zo bleek tijdens het debat. „De regelgeving heeft niet gefaald. Iemand heeft dom gehandeld", zei hij. Na enig sputteren nam de Kamer genoegen met de uitleg van Donner, alleen de VVD wil dat Tonino gestraft wordt. Het eindoordeel over zijn aanblijven is nog niet geveld, meldde persofficier D. Kruimel donderdagavond.
Eerder op de dag werd bekend dat de Amsterdamse officier van justitie Tonino eind juni een computer vol vertrouwelijke informatie voor zijn huis op straat had gezet, bij het grofvuil. Hij meende dat het apparaat niet meer werkte en had het al een tijd niet meer in gebruik.
Een passerende taxichauffeur nam de pc mee naar huis en wist het ding moeiteloos aan de praat te krijgen, meldde misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de computer van de chauffeur kreeg. Uit de computer printte De Vries twee vuistdikke ordners met informatie uit. Onder de gegevens zijn volgens De Vries documenten over de vermoorde zakenman Willem Endstra. De journalist beraadt zich nog of hij het apparaat aan justitie teruggeeft.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zei donderdag dat de informatie op de laptop minstens anderhalf jaar oud is. „Maar dit had nooit mogen gebeuren. Het is heel stom." Hij verklaarde verder dat officieren een eed moeten afleggen, die onder meer inhoudt dat ze vertrouwelijk met gegevens moeten omgaan, „ook thuis".
Volgens de woordvoerder is de informatie op de pc al in de openbaarheid gekomen, maar heel zeker weet het OM dat niet. Er is geen kopie gemaakt en Tonino beschikt alleen over een paar diskettes waar een deel van de informatie op staat. Het OM bekijkt nu of de informatie die naar buiten is gekomen, gevolgen heeft voor lopende zaken van het OM. Personen die met de affaire in verband worden gebracht, zijn niet op de hoogte gesteld, volgens de OM–woordvoerder.
Tonino verwierf bij het grote publiek bekendheid als officier in de Clickfonds–affaire. Bij behandeling van de fraudezaak verloor hoofdverdachte Dick de Groot zijn zelfbeheersing en kreeg Tonino enkele rake klappen. De fraudeofficier liet zich echter niet van de wijs brengen. Vorig jaar opereerde Tonino als aanklager in de zaak tegen Cor Boonstra. Het lukte hem niet de gewezen Philips–topman veroordeeld te krijgen.
Tonino heeft op 1 juli het Amsterdamse parket verruild voor het functioneel parket. Hij opereert nog steeds als officier van justitie, maar nu bij de justitietak die bijzondere opsporingsdiensten als de FIOD/ECD, de SIOD en AID aanstuurt.