‘Beurs voor verhandelen waterstof kan markt aanjagen’
Het oprichten van een beurs voor het verhandelen van klimaatneutrale waterstof kan een positief effect hebben op de markt daarvoor. Dat is de conclusie van een verkennende studie die aangeboden is aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. De Gasunie en de havenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Groningen en de Zeeuwse havens en Gent (North Sea Port) laten daarom een studie doen naar de praktische opzet van zo’n beurs.
Voor het verhandelen van zaken als stroom en gas zijn er nu al beurzen waardoor de prijs daarvoor op een transparante en efficiënte manier wordt vastgesteld. Voor waterstof, dat gezien wordt als een belangrijke brandstof voor de vergroening van de industrie, bestaat zo’n beurs nog niet. De vraag naar klimaatneutrale waterstof, die dus is opgewekt met duurzame energie, neemt echter toe.
De verkennende studie ziet voor Nederland een goede mogelijkheid om zo’n beurs te huisvesten. Zo heeft Nederland een goede positie voor zowel offshorewind als de import van waterstof, heeft de Nederlandse industrie een voortrekkersrol bij de ontwikkeling van waterstoftoepassingen en heeft Nederland een gasinfrastructuur die omgebouwd kan worden voor het transport van waterstof. Daarnaast is er veel expertise met betrekking tot energiebeurzen aanwezig.
De vervolgstudie zal ongeveer negen maanden tot een jaar in beslag nemen.