Binnenland

OM eist tbs met dwangverpleging voor bioscoopmoorden Groningen

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Groningen tbs met dwangverpleging geëist tegen de 34-jarige Ergün S., wegens het doodsteken van een schoonmakersechtpaar in een bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep.

ANP
29 September 2020 17:08Gewijzigd op 16 November 2020 20:31
Rechtbanktekening van Ergun S., tijdens een voorbereidende zitting. beeld ANP ALOYS OOSTERWIJK
Rechtbanktekening van Ergun S., tijdens een voorbereidende zitting. beeld ANP ALOYS OOSTERWIJK

Het OM baseert zich bij zijn eis op het advies van gedragskundigen. Zij beschouwen S. als volledig ontoerekeningsvatbaar, omdat hij ten tijde van het geweld werd beheerst door psychotische wanen.

Gina (55) en Marinus (56) Visser werden op 26 oktober vorig jaar verrast door de aanwezigheid van S. in het bioscooppand, waar zij op dat moment aan het werk waren. S. stak eerst de vrouw dood en vervolgens haar man, die op het tumult was afgekomen. Het geweld is grotendeels door bewakingscamera’s geregistreerd. De lichamen van de slachtoffers werden korte tijd later gevonden. Het OM kwalificeert het misdrijf als een dubbele doodslag. Van voorbedachte raad (moord) is geen sprake geweest, vindt justitie.

Rotterdammer S. kampte al jaren met psychiatrische problemen. In 2018 belandde hij, mede door gebrekkige medicijninname en een cannabisverslaving, in een neerwaartse spiraal. Waandenkbeelden kregen hem in de greep. Wat de man precies tot het dodelijke geweld heeft gedreven, is onduidelijk gebleven.

Nabestaanden van de beide slachtoffers vragen zich af hoe het kan dat S. vrij kon rondlopen, gezien zijn hardnekkige psychiatrische problemen. In september 2019 was er door hulpverleners een procedure gestart om de man gedwongen te laten opnemen, maar S. verdween vanuit zijn woonplaats Rotterdam naar Groningen. Hij zwierf daar een tijd lang rond.

Zijn wanen van destijds hadden te maken met zijn in 2014 geboren dochter. Het kind woonde met S.’ ex-partner in de Groningse regio. S. dacht dat het kind door ‘elitetroepen’ was ontvoerd en gedood. Deze troepen zouden ook hemzelf op de hielen zitten. Bij zijn aanhouding, een dag na de dubbele doodslag in de bioscoop, droeg S. een zelfgefabriceerd ‘beschermingspak’, gemaakt van onder meer plastic folie en batterijen. Op 7 oktober vorig jaar was S. al in beeld gekomen bij de politie, omdat hij toen met een huurauto tegen de gevel van een kartbaan was gereden. Ook toen zou hij psychotisch zijn geweest.

Om hem te kunnen arresteren zag de politie zich genoodzaakt S. in beide benen te schieten, omdat hij een mes en een stuk glas in zijn handen had.

De rechtbank doet uitspraak op 27 oktober.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer