Kabinet kijkt weer om naar industrie
Het kabinet gaat zich weer actief bemoeien met de industrie. Het beleid zal erop gericht zijn „winnaars de wind in de zeilen” te geven. De werkgevers reageren verheugd op dit nieuwe standpunt, dat naar voren komt in de Industriebrief van staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken).
Ondernemers klaagden de afgelopen jaren veelvuldig over het gebrek aan belangstelling van de politiek. Volgens staatssecretaris Van Gennip heeft het kabinet dat ter harte genomen. „Vanaf vandaag is er voor ondernemers weer een naam en een telefoonnummer als aanspreekpunt op het ministerie. En anders moet u mij maar bellen.”
Doel van het aanspreekpunt is te kijken of het ministerie en het bedrijfsleven er samen in slagen een beter ondernemersklimaat te scheppen. Van Gennip wil drempels wegnemen die succes in de weg staan. Daarbij denkt ze aan minder wet- en regelgeving, minder belastingdruk en flexibeler omgang met de arbeidsmarkt.
Een van de concrete maatregelen die in dat verband worden aangekondigd, is een uitbreiding van de belastingaftrek voor innovatie door bedrijven. De Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk ondersteunt niet langer alleen productinnovatie, maar ook procesinnovatie. Daarvoor komt 25 miljoen euro extra beschikbaar.
Verder wil Van Gennip iets gaan doen aan het tekort aan bedrijventerreinen, aan een betere aansluiting tussen bedrijfsleven en onderwijs en aan verbetering van het wegennet. Ze zet ook in op zogenoemde innovatiezwaartepunten. Daarbij gaat het om „clusters van bedrijven en kennisinstellingen die samen kansen verzilveren.”
De werkgeversvoorzitters Hermans (MKB-Nederland) en Kraaijeveld (FME-CWM) toonden zich woensdag bij de presentatie van de Industriebrief verheugd dat de industrie weer een luisterend oor bij het kabinet vindt. Zij maken zich onder meer zorgen over regels van de overheid die verstarrend werken op de arbeidsmarkt.
Ook ChristenUnie-kamerlid Slob reageert verheugd. De Industriebrief is een direct gevolg van een motie van zijn hand waarin hij het kabinet opriep weer eens met zo’n beleidsuiteenzetting te komen. „De overheid bleef de laatste jaren te krampachtig op een afstand en verdiepte zich niet werkelijk in de problemen van het bedrijfsleven.”
Als het kabinet waarmaakt wat staatssecretaris Van Gennip schrijft, gaat dat veranderen, denkt Slob. Hij blijft echter kritisch: „Het kabinet signaleert dat er een groot tekort aan goed opgeleide vakmensen bestaat, onder meer door een slechte aansluiting tussen het vmbo en het bedrijfsleven. Er worden echter maar weinig concrete stappen aangekondigd om daar wat aan te doen.”
Veel kritischer nog reageert werknemersorganisatie De Unie. Volgens voorzitter Teuwen ontbreekt een „inspirerend toekomstbeeld.” Ook is er bij het kabinet volgens hem „geen visie op een duurzame inrichting van ons land.” Beide zijn wel nodig om grote beleidsbeslissingen te nemen, bijvoorbeeld ten aanzien van de infrastructuur, aldus Teuwen.