Buitenland

Suriname: 1,7 miljard euro uit voorschot oliereserves

Om de grote schuldenlast te verkleinen, wil de Surinaamse regering een voorschot van 1,72 miljard euro nemen op de oliereserves die voor de kust van Suriname zijn gevonden. Dat heeft president Chan Santokhi tijdens een persconferentie bevestigd.

ANP
24 September 2020 18:42Gewijzigd op 16 November 2020 20:28

Het geld zal voor een belangrijk deel worden gebruikt voor betaling van de rente en aflossing van twee kostbare leningen van 473 en 107 miljoen euro met rentes van 10 en 13 procent. „Met de drie olievondsten ligt er voor 43 miljard euro aan inkomsten voor Suriname, als er productie komt. Dat is een gigantisch bedrag. Daarom kijken we nu naar de mogelijkheden. De rijkdommen van Suriname komen het volk toe”, aldus de toelichting van Santokhi.

De regering had de persconferentie belegd om uit te leggen hoe penibel de economie van het land ervoor staat. Santokhi werd bijgestaan door vicepresident Ronnie Brunswijk en zeven ministers.

De president benadrukte nogmaals dat hij er niet onderuit kan om voor de bevolking vervelende maatregelen te nemen zoals het verhogen van de brandstofprijs en het afschaffen van subsidies op water en elektriciteit. Er is volgens hem nu geen andere optie: „Met doorgaan met lenen lossen we de crisis niet op.”

Ondertussen heeft de regering officieel aangeklopt bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het instituut zou bereid zijn financiële injecties te geven en te helpen bij het herschikken van de schulden. Ook Nederland en de Verenigde Staten hebben hulp op dit vlak toegezegd. Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking is er veel interesse uit het buitenland om in Suriname te investeren. „Aan de horizon ziet het er goed uit.”

Santokhi ging ook in op kritiek uit de samenleving dat de veroorzakers van de huidige crisis, de vorige regering onder leiding van Desi Bouterse, niet aangepakt zouden worden. Hij zei dat het Openbaar Ministerie al bezig is een anticorruptie-eenheid in te stellen die strafbare feiten gaat onderzoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer