OM: Samir A. steunde veertien IS-vrouwen in Syrië
Samir A. (34), die verdacht wordt van het financieren van terrorisme, heeft volgens het Openbaar Ministerie veertien IS-vrouwen financieel ondersteund of helpen ontsnappen uit kampen in Syrië. Twaalf vrouwen daarvan staan op de nationale sanctielijst terrorisme, zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Rotterdam.
Het Openbaar Ministerie verdenkt A. van het geld inzamelen voor vrouwen en kinderen in IS-gebied. Sinds eind juni zit hij hiervoor vast. Samir A. is bekend als lid van de zogeheten Hofstadgroep, die eerder is veroordeeld voor terroristische activiteiten.
Tijdens een inleidende zitting zei de officier van justitie dat A. „actief is in een internationaal netwerk waarin ook smokkelaars actief zijn”. Door de vrouwen geld te sturen en te helpen ontsnappen uit de kampen, kunnen de vrouwen volgens justitie buiten het zicht van overheden terugkeren naar hun land van herkomst, maar de meesten van hen zouden in Syrië willen blijven.
Geld sturen naar IS-vrouwen in Syrië is strafbaar, benadrukt justitie. Een van de maatregelen van Nederland om terrorisme te bestrijden is juist het bevriezen van de tegoeden van deze vrouwen en hun namen te plaatsen op de nationale sanctielijst terrorisme.
Samir A. werd eind juni opgepakt nadat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) vier woningen en een bedrijfspand had doorzocht in de regio Rotterdam. Daarbij werden meer dan honderd gegevensdragers van A. in beslag genomen. Uit informatie op de gegevensdragers blijkt volgens justitie dat A. „een duidelijke spilfunctie had bij het onderhouden van de contacten met de vrouwen.”
Op de gegevensdragers staan ook internationale contacten die A. onderhield, zo bemiddelde hij volgens justitie onder meer voor vrouwen uit Brazilië, Amerika, Somalië en Rusland. Het OM stelt dat het gaat om grote bedragen. Het smokkelen van een vrouw uit een kamp in Syrië zou 12.000 euro tot 14.000 euro kosten.
Justitie is nog niet klaar met het onderzoek, onder meer door de grote hoeveelheid informatie op de in beslag genomen gegevensdragers. De advocaat van A. vraagt de rechtbank om zijn voorarrest te beëindigen, maar justitie vreest dat hij betrokkenen gaat instrueren voordat ze worden gehoord. „Iedereen is al geïnstrueerd door mij”, zei A. „Ik heb altijd tegen iedereen gezegd, wees open en ga niets verstoppen. Ik ging er ook vanuit dat alles bekend was bij de overheid.”
Justitie vermoedt dat A. regelmatig van telefoonnummer veranderde om onder de radar te blijven. A. voerde een andere reden op. „Natuurlijk veranderde ik nummers, want mijn nummer werd constant uitgewisseld door iedereen, ik werd er gek van.” A. zegt ook dat er wel vrouwen terugkeren naar huis. „Mijn advies is altijd geweest: kom terug naar hier en laat de puinhopen achter.”