Doventaal voorlopig niet in de Grondwet
De strijd van doven en slechthorenden om de juridische erkenning van de Nederlandse Gebaren Taal (NGT) is nog niet gestreden, zo ontdekten zij woensdag. Staatssecretaris Ross–Van Dorp (Volksgezondheid) vindt de weg naar opname van deze taal in de Grondwet te ingewikkeld, bleek tijdens een overleg met de Tweede Kamer.
Ross wil de taal liever opnemen in wetten die de positie van de taal in de maatschappij garanderen. Zo zoekt het ministerie van Onderwijs uit of tweetalig onderwijs voor doven een juridische status kan krijgen. Een dergelijke verankering moet er ook komen in de zorg, cultuur, media en de rechtspraak. GroenLinks, de ChristenUnie, PvdA en LPF willen wel dat de taal in de Grondwet wordt genoemd. Engeland, maar ook Slovenië en Polen hebben het wel wettelijk geregeld, wij lijken wel een onderontwikkeld land, betoogde de PvdA.
De LPF wil de Grondwet zo aanpassen dat het Nederlands en het Fries daarin als officiële taal worden genoemd. De Nederlandse Gebaren Taal kan daarin meegenomen worden, zei LPF–Kamerlid Kranevelt. VVD en CDA hangen minder aan die Grondwettelijke status. Zij wachten op een brief waarin de staatssecretaris nog eens uitlegt waarom het allemaal zo moeilijk is.
De staatssecretaris liet zich niet verleiden tot de belofte dat het recht op een tolk gebarentaal na 2006 blijft bestaan. Nu staat dat zwart op wit. Vanaf 2006 gaan gemeenten het regelen en vervalt dat recht. De oppositiepartijen vrezen dat gemeenten er straks te weinig geld voor over hebben.
Het CDA maakt zich vooral zorgen over het maatschappelijk werk voor doven en slechthorenden. Dat moeten gemeenten straks ook regelen, terwijl er maar vier gespecialiseerde maatschappelijk werkers voor alle doven in Nederland zijn. De CDA’ers vinden dat de staatssecretaris die taak zelf moet regelen.
Ross deed ook geen toezegging over subsidies voor het Nederlands Gebarencentrum dat onder meer woordenboeken maakt, en het enige theatergezelschap voor doven in Nederland: het Handtheater. Ze beloofde te kijken of het Nederlands Gebarencentrum ook na 2005 een structurele subsidie kan krijgen, maar deed geen toezegging over de hoogte.
Ross verwees vragen over de subsidie voor het Handtheater naar haar collega van Cultuur. Alle aanwezige fracties zeiden dat dit theater haar subsidie van 190.000 euro moet houden. Ross zei dat ze daar niet over gaat, maar de Stichting Handtheater bestrijdt dit. Het theater kreeg jaarlijks 95.000 euro van OCW en evenveel van Volksgezondheid. De subsidie van OCW blijft bestaan, het geld van Ross valt echter vanaf volgend jaar af.