Ex-top Ahold verdacht van misleiding
Justitie verdenkt ex-bestuurders van supermarktconcern Ahold -M. Meurs, J. Andreae, T. Fahlin en C. van der Hoeven- van publieksmisleiding. Bij het uitgeven van aandelen in het jaar 2000 werd een prospectus gepubliceerd, waarin belangrijke informatie verkeerd of niet volledig werd vermeld.
Volgens justitie deed het supermarktconcern in de folder alsof het zeggenschap over dochterbedrijven had, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval was. De aandelen werden uitgegeven toen bekend werd dat Ahold en de supermarktketen ICA in Zweden gingen samenwerken. Ahold verkreeg een groot aandelenbelang. Afspraken over de zeggenschap binnen ICA werden niet gemeld. Tevens waren er geheime beloftes gedaan, waarbij Ahold toezegde dat het de aandelen van de andere partners zou kopen als ze die kwijt wilden.
Justitie pakt de bestuurders ook aan omdat ze de accountant zouden hebben voorgelogen om ervoor te zorgen dat hij een handtekening onder de jaarrekening plaatste. Verder zouden de vier hebben geholpen bij de publicatie van valse balansen en valse jaarrekeningen, zowel in Nederland als in Amerika.
Dat blijkt uit de dagvaardingen die het functioneel parket, een onderdeel van justitie, vorige week naar oud-bestuurders van het supermarktconcern stuurde. De dagvaardingen van Meurs, Andreae en T. Fahlin lagen dinsdag ter inzage bij justitie in Amsterdam. De dagvaarding van ex-bestuursvoorzitter C. van der Hoeven was er niet bij, omdat de ex-topman bezwaar heeft ingediend. Volgende week woensdag begint er een zogenaamde regiezitting. Voor de tijd wordt het bezwaar van Van der Hoeven behandeld. Hij vindt de beschuldigingen ongegrond.
Al de dagvaardingen hangen samen met de boekhoudfraude binnen het supermarktconcern, die begin vorig jaar bekend werd. Er bleken geheime afspraken te bestaan over de zeggenschap bij dochterbedrijven in Zweden (ICA) en Zuid-Amerika (Bompreco, Disco). Ahold telde het resultaat mee, hoewel het niet de zeggenschap had. Verder bleek er te zijn geknoeid met inkoopkortingen bij dochterbedrijf US Foodservice, waardoor de winst ten minste 880 miljoen dollar te hoog uitkwam. Justitie in de VS heeft de hoofdverdachten inmiddels gedagvaard. Direct na de publicatie van het schandaal stapten Meurs en Van der Hoeven op. Het supermarktconcern wil niet zeggen of Fahlin en Andreae nog op de loonlijst staan.
Naast de afwikkeling van het boekhoudschandaal is het supermarktconcern druk met nadenken over een eventuele verhuizing van zijn hoofdkantoor in Zaandam. Een van de mogelijke nieuwe vestigingsplaatsen is Amsterdam. „We zijn onze onroerendgoedportfolio aan het bekijken”, zei een woordvoerder dinsdag desgevraagd. „Maar een beslissing hierover is nog lang niet genomen.”
Mocht het tot een verhuizing komen, dan gaat het alleen om het hoofdkantoor van het supermarktbedrijf. Dochteronderneming Albert Heijn, die om de hoek van Ahold is gevestigd, blijft buiten schot. Op het hoofdkantoor van het supermarktconcern werken enkele honderden mensen.
Ahold is van oudsher met Zaandam verbonden. De geschiedenis van het concern begint in 1887 als grondlegger Albert Heijn de kleine kruidenierswinkel van zijn vader overneemt.